Горанов: Пред Фандъкова следва нелек мандат с шарени районни кметове и общински съвет

Пред Фандъкова и нейния екип следва нелек мандат с шарени районни кметове, шарен общински съвет. Начинът на правене на политика става все по-фино изкуство. Това коментира след изборите финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ.

Година и половина изключително много внушения се направиха колко лоши неща се случват в София. Концентрирането върху само един определен аспект може да се превърне в манипулация. Факт е че, в София успяха либералните анархисти, така ще наричам тези, които се смятат за десни, а могат да гласуват за Манолова, уточни Горанов. София щеше да й е тясна на Манолова ако беше спечелила, нейните амбиции са много по-големи от големия град, тя мислеше от тук да превземе държавата, каза Горанов. Ако добавим нейната енергия в енергийната система на страната, трябва да спрем АЕЦ „Козлодуй”, това не го казвам като нещо лошо, допълни Горанов.

„София се променя доста успешно в последните години. Година и половина се правеха много внушения за това колко лоши неща се случват в столицата. Натрупването и акцентирането върху само определен акпект върху случващото се, може умело да бъде превърнат в манипулация. Факт е, че в София успяха либералните анархисти – така наричам тези, които до вчера се смятаха за десни, а могат за гласуват за Мая Манолова, която дори не е и лява. Всъщност, то не е ясно и какъв политически субект представлява – най-вероятно съвсем скоро ще разберем. Тя е една изключително, болезнено амбициозна жена, и предполагам, че тя ще продължи напред в опита си да реализира идеите си. София щеше да й е тясна, и може би е добре, че не стана кмет, защото нейните амбиции са много по-големи от стличния град. Тя си мислеше оттук да превзема държавата. Добре е, че ще има допълнително време да се подготви за бъдещите си политически намерения“, коментира още Горанов.

„Ако добавим енергията на Мая Манолова в енергийната система на страната, трябва да спрем АЕЦ „Козлодуй“. Проблемът е къде се насочва тази енергия и дали си честен с избирателите. Защото голяма част от говоренето в политиката е свързано с изричането на манипулации и лъжи, и не бива да се притесняваме да връщаме назад 2009-та година, 2013-та година, и всичките й метаморфози и трансформации“, допълни министърът на финансите.

На въпрос дали хората, гласували за нея, са изразили протестен вот срещу Фандъкова, Горанов коментира, че вероятно има и такъв вот, и затова пред Фандъкова и нейния екип следва доста труден мандат с шарени районни кметове, след като ГЕРБ загуби голяма част от районите в София; шарен ще е и общинският съвет. Според Горанов начинът за правене на политика вече става много по-фин, и трябва да се разчита по-малко на лозунги, а все повече на прецизност и добре свършена работа.

„Свърши се доста и се положиха много усилия да се внуши, че всичко свършено, не е добро. Фактор в нелошото представяне на Мая Манолова е желанието за самоцелна промяна, когато има натрупване на политическо напежение. Добрата новина тук е, че столичани запазиха самообладание и не се подведоха“, уточни Горанов и допълни, че „социален експеримент“ нарича издигането за кмет на човек, който „никога в живота си не е управлявал нищо, а сега иска да управлява най-големия град в България; един човек, който не е проявил сериозна ценностна система в политиката, и да го сложиш да управлява най-големия град с най-голямата икономика в България“.

Относно резултатите на ГЕРБ в страната, които сочат, че партията загуби Благоевград, Русе, и Добрич, Горнов коментира, че ГЕРБ е загубила „там, където не победихме“. Оценката за Русе и Благоевград е различна – за Благоевград с годините досегашният кмет Атанас Камбитов е натрупал напрежение, очевидно не можеш да купиш хората с материалните придобивки – санирани блокове и пътища, допълни финансовият министър. На въпрос дали преди издигането на Камбитов, както и за Георги Икономов – загубилият изборите кмет на Банско от ГЕРБ, Горанов съобщи, че партията внимателно е анализирала ситуацията, както е взела под внимание и мнението на местните структури, че „по-малкото движение в партията е по-разумното нещо“.

В Русе е единствената чиста победа на левицата, защото кандидатът на БСП там беше техен, след като на повечето места кандидатите, спечелили срещу ГЕРБ, бяха независими, но подкрепени от левицата, допълни Горанов.

Ролята на Цветан Цветанов се преекспонира, той вършеше изключително ефективна работа и беше много енергичен партиен функционер, но тази интрига не стои, уточни Горанов.

Анализът е, е че Даниел Панов – кметът на Търново, е успял да убеди своит съграждани, че трябва да продължи да управлява. Въпреки че партията помогна на Атанас Камбитов в Благоевград, напрежението там е огромно и партийната подкрепа не помогна, съобщи още Горанов./БГНЕС