Горанов: Винаги сме търсили баланс за изборното законодателство

Промяната на позицията на ГЕРБ за изборното законодателство от вчера е свързана с усещането ни, че се отдалечихме от хората, а не от страх пред БСП. Не искахме да оставяме впечатление в хората, че променяме избирателните права и ги лишаваме. Това заяви пред бТВ министърът на финансите Владислав Горанов.

Той подчерта, че изборното законодателство е чувствителна тема, винаги сме търсили баланс. В същото време Горанов смята, че промените, които са били направени миналата седмица, се тълкуват превратно. Има много аргументи в тяхна полза.

„Търсехме позицията на всички партии. Нямаме никаква причина да сме против преференциалния вот, напротив той ни помага. ГЕРБ, с цялата щета да си сменим позицията от днес за утре, смятаме, че е по-правилно да оставим преференциите такива каквито са“, заяви Горанов и още веднъж подчерта колко трудно е намерен консенсус по Изборното законодателство с останалите политически сили.

Финансовият министър посочи, че доброто на преференциалното гласуване е, че дава възможност на хората да я преподредят листите. В същото време съществува „сянка на съмнение върху преференциалния вот, че той може да бъде манипулиран с различни способи“, каза Горанов, намеквайки, че богато хора могат да влияят на избора.

Владислав Горанов коментира и темата за венецуелските пари, засечени в българска банка и щетите върху имиджа на страната.

„Тези парични потоци са стигали до България през европейски банки“, подчерта финансовия министър и предупреди, че „не бива да се самобичуваме прибързано“.

„Със сигурност говорим за трансфери от една държава, в която нещата не стоят добре. Но тези трансакции не са незаконни, защото са извършвани от упълномощените за това хора. Друг е въпросът как в момента се управлява Венецуела и дали тя се управлява демократично. Но това е въпрос, който трябва да решат венецуелските граждани по демократичен път“, подчерта Горанов

Той повтори, че чуждият посланик не е отишъл при премиера Бойко Борисов, за да го уведоми по въпроса, а е извикан от премиера. /БГНЕС