Горбачов: Подадох оставка, за да избегна граждански конфликт

Първият и единствен президент на СССР Михаил Горбачов призна, че Кремъл първоначално е подценил мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване.

"Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен", каза Горбачов в интервю, цитирано от руските медии.

Според него целта на властите на Съветския съюз е била „да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията”. „Сигурност, отбрана, транспортна мрежа, единна валута, гарантиране на човешките права по проектосъюзното споразумение бяха в сферата на съюзните структури. Сигурен съм, че това беше реален вариант, повечето републики биха го подкрепили, но превратът от ГКЧП осуети тази възможност“, каза той. Горбачов.

БГНЕС припомня, че превратът бе от 19 до 21 август 1991 година.

Горбачов окачестви като „черни дни” за себе си, СССР и Русия периода преди отказа му от президентските пълномощия. Отстояването на президентството със сила би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици, каза той. "Това бяха черни дни за Съюза и Русия. И черни дни за мен, въпреки че не губих самообладание. Подписах указ за оставката на президента на СССР, смятам, че нямах право да действам по друг начин, “, каза Горбачов.

Той отбеляза, че „по две причини не е могъл да прибегне до някакъв силов вариант“. „Първо, в този случай нямаше да бъда аз. И второ, такова решение би довело до остър граждански конфликт с непредвидими последици. Бях убеден, че това не бива да се допуска“, подчерта първият президент на СССР. /БГНЕС