Горещ четвъртък със силен вятър и температури до 41 градуса

Днес ще е предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия за градушки, предаде репортер на БГНЕС.

Ще духа умерен, в Западна България, северно от планините, временно силен вятър от юг-югозапад. В Източна България вятърът ще е до умерен югоизточен. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 36 и 41 градуса.

Оранжев код е обявен в почти цялата страна за опасно високите температури, а в областите Монтанска, Врачанска, София град, София област, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска е обявен оранжев код и за силен вятър. След обяд и до полунощ ще се усили вятърът от юг-югозапад, северно от планините ще духа фьон, с пориви 20-22 м/сек.

За София максималната температура ще бъде 38 градуса, по Черноморието 30-31, в северните райони 38-41 градуса, в Южна България също до 41 градуса.

В петък ще нахлува по-хладен въздух от северозапад и се очакват гръмотевични бури и интензивни валежи, а температурите ще паднат с около 5-6 градуса и ще бъдат между 30 и 35 градуса. /БГНЕС