"Господ да пази Краля": Чарлз III е официалният крал на Обединеното кралство

Чарлз III беше официално провъзгласен за нов крал на Великобритания от Съвета по наследяване на трона на Обединеното кралство на историческа церемония след смъртта на майка му кралица Елизабет II.

Съветът, излъчван за първи път по телевизията, е вековна формалност за признаване на суверенитета на новия крал. Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

73-годишният Чарлз официално положи клетва като нов крал, заявявайки, че е "дълбоко наясно" със "задълженията и тежката отговорност на суверенитета".

На заседанието на съвета присъстваха няколкостотин тайни съветници, включително настоящият министър-председател Лиз Тръс и всички нейни живи предшественици, съпругата на Чарлз - Камила, и неговият най-голям син и наследник Уилям.

В речта си крал Чарлз каза, че майка му, която почина в четвъртък в Балморал на 96 години, "е пример за любов през целия живот и безкористна служба", на който той обеща да подражава.

„Знам, че ще бъда подкрепен от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призован да бъда“, каза той и добави, че е "дълбоко насърчен от подкрепата на моята любима съпруга".

Заседанието на Съвета се проведе в двореца Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон в две части, като на първата Чарлз отсъстваше - както е по протокол, а след това бе провъзгласен за крал.

Секретарят на съвета обяви от фасадата на двореца, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!"

Събралите се съветници повториха "Бог да пази краля". /БГНЕС