Готова е обществената поръчка за машинното гласуване

Готова е обществената поръчка за машинното гласуване и може да бъда обявена в някое от следващите заседания на Централната избирателна комисия (ЦИК). Новината обяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде репортер на БГНЕС.

ЦИК направи отчет в края на своя мандат. На снимката в центъра председателят на комисията Ивилина Алексиева

Поръчката обаче ще трябва да бъде обявена от новия състав на комисията, защото мандатът на настоящата ЦИК изтича на 21 март, а на пленарното заседание в сряда се очаква парламентът да гласува кандидатурите на новите председател, заместник-председател и секретар на комисията. Останалите членове ще бъдат назначени с указ на президента. Правната комисия вече проведе изслушване на всички кандидати, излъчени от неправителствени организации, парламентарно представени партии и коалиции, както и тези, които имат представители в Европейския парламент.

Според последните промени в Изборния кодекс, на предстоящите избори за Европейски парламент трябва да гласуваме с машини в 3 000 секции, а на местните – в 6 000.

Членовете на настоящата ЦИК определиха машинното гласуване като най-голямото предизвикателство пред следващите членове на комисията и пожелаха „силна воля, упоритост и последователност“ в работата им.

На 26 май ще трябва да гласуваме с машини в 3 000 секции, а на местните – в 6 000

Успешно проведени 5 вида национални избори, 2 национални и 14 местни референдума, както и 119 частични и и нови местни избори отчете от своя страна ЦИК в края на мандата си.

От комисията се похвалиха още с общо 5 170 решения, взети от настоящия състав на, както и с разкритите 61 664 избирателни секции. От изнесените данни стана ясно, че в този период у нас са гласували общо 22 982 916 българи и са отпечатани 78 000 000 бюлетини. В периода 2014-2019 г. за изборите в България са работели общо 333 097 души и са разгледани 2 575 жалби.

„Преди 5 години, на 21 март 2014 г., ние проведохме първото си заседание, изправени пред първото си предизвикателство – да организираме и произведем законосъобразни и честни избори за Европейски парламент. Някои от нас имаха солиден предходен опит, а други – не. Беше време, изпълнено с ентусиазъм, но и с тревога. Ще успеем ли? Ще се справим ли? Сега аз мога да направя тази оценка – справихме се добре“, заяви председателят Ивилина Алексиева.

Тя очерта 8 приоритета, които според нея би трябвало да се следват, за да бъде подобрена работата на комисията. Те са свързани с обучение на избирателните комисии, информирането на избирателите за правата им, контрол върху отпечатването и доставката на бюлетините, точно отчитане на резултатите, използване на информационните технологии, прозрачност и отчетност на ЦИК, както и взаимодействието с други институции и граждански организации. /БГНЕС