Готвят план за връщане на децата от 1 до 4 клас в училище

Свиках тази извънредна среща по въпросите за разпространението на COVID-19 в страната и необходимите мерки. Ситуацията в страната наистина е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. През последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министрите от служебния кабинет във връзка с COVID-кризата, предаде репортер на БГНЕС.

Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата по примера на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не можем да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва към 20% от населението са ваксинирани, заяви Радев.

Предишните управляващи насадиха крайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу коронавируса. Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение. Те броят гласове, но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение, особено в дните преди изборите, но като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение. И когато казвам „С вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Затова въпреки високата цена, подкрепих вашето решение, защото то оставя обществото и икономическият живот отворени. Дава свобода на избор, изважда ни от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и разбираемо е, че това предизвика стрес и възмущение сред хората. Но искам да поставя и някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство по възможно най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение, подчерта Радев.

На първо място, децата и техните родители, които прекараха една година затворени, са най-ощетени от тези мерки, затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първо до четвърти клас при гарантиране на здравето на децата и на учителите.

На второ място, получавам информация, че на много места вместо обещаните безплатни тестове, хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Можем да си представим един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, трябва да плаща до 80лв. на седмица, за да ходи на работа. Очаквам Министерството на здравеопазването да провери възможно най-бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове. Знам също така, че въпросът за издаване на сертификат срещу антитела на хора, които са преболедували, но не са се регистрирали в системата, е много сложен и разбирам, че е в полето на науката. Но това казус касае хиляди българи и апелирам правителството възможно най-бързо да проучи има ли такъв опит в други държави и ако има, възможно ли е той да бъде приложен и у нас.

Очаквам също ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват съвсем противоречиви съвети. Не на последно място все още остава открит въпросът за пълноценния контрол на спазването на мерките, защото ако такъв не бъде приложен, то и самите мерки няма да имат ефект.

Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, то трябва да бъде доброволно решение на хора, които не само се грижат за своето здраве, но и осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Всеки има право на мнение по ваксините, но статистиката на заболелите и починалите не се интересува от това. Тя е достатъчно красноречива, най-надеждната защита, която имаме срещу този вирус е ваксинирането. И не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета, коментира Радев.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров подчерта, че връщането на децата в клас е възможно, стига да се гарантира безопасна среда. Това може да се постигне с масово тестване.

Обсъдихме проблемите на болниците, взети са допълнителни мерки, така че да не се допуска болни да пътуват от една до друга болница, обсъди се графикът за разкриване на допълнителни легла, добави Кацаров. Няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове със слюнка, близалки, ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начинът, коментира Кацаров. Ако се установи, че дете е с положителен тест, то няма да се наложи карантиниране на цялата паралелка, защото това детенце ще е проверено на входа и няма да има контакт с другите деца, каза Кацаров.

От 15 септември до към 10 октомври, броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а броят на карантинираните деца около 5 пъти. С други думи имаме около 12 000 деца. Средата, в която започна учебната година се промени значително. Около 15 септември само 6% от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни процентът се движи между 10 и 15 %. През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, докато през последната седмица говорим за бройки около 400-500 деца на ден регистрирани, съобщи Денков.

Финансовият министър заяви, че ще подкрепи взетите мерки от Кацаров и Денков.

Противоепидемичната мярка се взема, за да се прекъсне предаването от един човек на друг. Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне за кратко предаването на болестта, но след известно време отново се налага да има такъв и затова това не е ефективно трайно решение. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече възможността за нов ръст на заболелите намалява, каза Кацаров.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Възстановяването на учебния процес ще стане единствено при гарантиране на безопасна среда. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки, допълни Стойчо Кацаров. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК. /БГНЕС