Готвят протест при откриването на българския клуб в Охрид - "Цар Борис III"

Лично лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III" днес в Охрид, предаде репортер на БГНЕС.

Клубът ще бъде открит в 13.00 часа българско време. На церемонията ще присъстват и български дипломати. "Правото на протест е сред основните демократични права. Призовавам за мирен протест, за да не спечелят онези, които вкараха Македония в тази ситуация. А, това са Социалдемократическия съюз и Демократическия съюз за интеграция /двете формации участват в коалиционното правителство в Скопие, бел.ред./. Призовавам за масово участие на гражданите в протеста", каза още Мицкоски. Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица". Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

Късно снощи македонското министерство на външните работи "призова всички граждани, както и всички политически и неправителствени формации да проявят зрялост и достойно поведение". От македонското МВнР призоваха и за "зачитането на законовото право на всеки един гражданин да участва в сдружения и да изразява свободно своето мнение, независимо от етническата си принадлежност".

"РСМ като демократична държава, където свободота и правата на човека са основна част от Конституцията и държавността ни, ще продължава да защитава правото на всички граждани и общности да изразяват своята етническа, културна, езикова и религиозна идентичност, включително и правото на свободно изразяване на словото", се казва още в позицията на МВнР от Скопие.

По повод на призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков призова "реакциите да бъдат премерени". "Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда", каза още Милков, припомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание "проекто-закон забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим". /БГНЕС