Говорители в САЩ успокояват Китай заради изявления на президента

САЩ се опитаха в петък да предотвратят влошаване на отношенията с Китай с уверението, че няма промяна в политиката към Тайван, след като президентът Джо Байдън обеща да защити острова от нападение на Пекин.

Напрежението се повиши през последните месеци, тъй като Пекин засилва въздушните набези в близост до Тайван, когото нарастващата азиатска сила Китай се зарече един ден да превземе със сила, ако е необходимо.

На телевизионен форум на CNN в Балтимор в четвъртък вечерта Байдън беше попитан дали САЩ ще ЗАЩИТЯТ Тайван, ако Китай нахлуе. „Да“, отвърна той. "Имаме ангажимент за това." Изявлението на Байдън е в противоречие с дългогодишната политика на САЩ за "стратегическа двусмисленост", при която Вашингтон помага на Тайван за засилване на отбраната, но не обещава изрично да му се притече на помощ в случай на война.

САЩ поясниха в петък, че все още се ръководят от Закона за отношенията с Тайван от 1979 година. Според този акт Конгресът изисква от Вашингтон да предоставя оръжия, за да „даде възможност на Тайван да поддържа достатъчни способности за самозащита“.

Изказванията на президента Джо Байдън в четвъртък за Китай и Тайван не са означавали изменения в американската политика, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки на редовния брифинг. "Нямаше никакви изменения. Президентът не е обявявал никакви изменения в нашата политика и не е взимал решения за изменения в нашата политика”, подчерта тя.

Същото потвърди пред репортери и говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. „Ще спазваме ангажиментите си съгласно закона, ще продължим да подкрепяме самоотбраната на Тайван и ще продължим да се противопоставяме на всякакви едностранни промени в статуквото“, каза Прайс.

Министърът на отбраната Лойд Остин, по време на посещение в щаба на НАТО в Брюксел, отказа да обсъжда „хипотетични“, но каза, че Съединените щати „ще продължат да помагат на Тайван с необходимите капацитети, от които се нуждае, за да се защити“. /БГНЕС, АФП