Гръцки министър: Охрана на границата с България е единственият начин да я укрепим

Гърция поема инициатива за по-бързото приемане на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след срещата на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев с гръцкия министър по миграцията и убежището Нотис Митарачи, предаде репортер на БГНЕС.

По време на срещата между двамата министри са обсъдени справянето с нелегалната миграция и приемането на България в Шенгенското пространство.

Министър Митарачи се ангажира лично да посредничи, за да може България да бъде приета по-бързо в Шенген, съобщи Демерджиев. Той изрази оптимизъм, че това ще бъде финализирано във втората половина на тази година.

"С гръцкия ни колега обсъдихме начина, по който трябва за бъдат охранявани външните граници на ЕС", каза Демерджиев и допълни, че са постигнали единомислие по тази тема, а именно, че фокусът по опазване на външната граница на ЕС трябва да се засили, както и България и Гърция да получат повече солидарност при борбата със справянето с нелегалната миграцията, а също и че е нужно финансово подпомагане на двете държави в това отношение.

По думите на министър Демерджиев и двете държави са на мнение, че диалогът с Турция е ключов, за да успеят усилията им за справяне с нелегалната миграция.

От своя страна Нотис Митарачи добави, че България и Гърция поддържат отлично двустранно сътрудничество и провеждат разговори в дух на разбирателство и доверие. Той обясни, че с Демерджиев са обсъдили възможностите за справяне с нелегалната миграция. "Изправени сме пред общи предизвикателства като държави-членки, които пазят външната граница на ЕС", посочи Митарачи.

Той е категоричен, че е нужна ефективна и ясна рамка за охрана на външните граници на ЕС и система от солидарност към държавите-членки на първа линия.

Трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки на външната граница и имаме обща позиция с България, че охрана на външната граница е единственият начин да я укрепим, каза още гръцкият министър по миграцията и убежището.

Митарачи заяви и че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е важно не само за двете страни, но и за ЕС, и Гърция е била разочарована от решението те да не бъдат приети. Именно затова Гърция поема инициатива за по-бързото приемане на България и Гърция в Шенген, защото те отговарят на всички изисквания.

Приемането на двете страни в Шенген, по думите му, ще изпрати много силно политическо послание за единство на европейския континент, особено когато има война.

Демерджиев съобщи също, че на територията на страната ни тече дълго подготвяна акция за нелегалната миграция и обяви, че са ударени групи, занимаващи се с каналджийство. "Това е пътят да решим трайно проблема с нелегалната миграция. На трансграничната престъпност може да се отговори само с общи усилия", категоричен е министърът на вътрешните работи, като подчерта, че с Турция и с Гърция си сътрудничат за неутрализиране на тези престъпни деяния. /БГНЕС