Град Елена пази спомена за Васил Левски

Васил Левски е посещавал два пъти Елена. Първият път Левски идва с Матей Преображенски- Миткалото в Хилендарския метох край града, като те са преоблечени като калугери. Заедно с богослужебната литература, която продават на чорбаджиите, предлагат бунтовнически вестници и брошури. При второто пребиваване на Апостола във възрожденския град, е основан Еленският частен революционен комитет, предава кореспондентът на БГНЕС.

"През октомври на 1871 година Левски за втори път пристига в Елена, за да основе революционния комитет в града заедно с Ангел Кънчев. Основават комитета в родната къща на братя Кършовски. 200-годишната къща е запазена и до днес. В комитета влизат будни родолюбиви еленчани- учители, свещеници", разказва Цветелина Кънчева, уредник в Музея на Възраждането в Елена.

"Автор на първата книга със спомени за Левски, издадена през 1880 година, е еленчанинът Сава Кършовски", посочва Светослав Петров, главен уредник в музея. И подчертава, че връзката на Левски с Елена е с братята Кършовски и най- вече с най-големият от братята - Иван Попхристов Кършовски.

В музея се пази сабята на Иван Попхристов Кършовски, както и копие от писмото, изпратено от Апостола до него през 1871 г. В писмото се съдържат и някои от най-емблематичните мисли, запазени от Левски до потомците.

За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все заедно да вървим, ако ще бъдем хора. /БГНЕС