Градският съд оправда Мирослав Боршош

Софийският градски съд (СГС) оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, предаде репортер на БГНЕС.

Като бивш директор на НДК Боршош е с повдигнати обвинения за нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост и сключване на множество неизгодни сделки. В последната си дума пред съда по-рано днес Боршош заяви, че обвиненията срещу него се базират на анонимни доноси, сигнали от уволнени служители и санкционирани от него. Обвиненията на прокурорите той определи като несъстоятелни, неаргументирани и напълно безпочвени.

По делото с обвинение се сдоби и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Той е обвинен за принуда чрез заплаха на трима служители на НДК, отговарящи за обществената поръчка по ремонта на двореца. Днес той получи условна присъда от три години с 5-годишен изпитателен срок. Съдът го намери виновен за двама от тримата служители.

След като бе прочетена присъдата съдия Стефан Милев обясни накратко защо Боршош е оправдан. По отношение на обвинението за нелецево разходване на над 3,4 млн. лв. съдията каза, че още изначално е несъставомерно.

По обвинението в длъжностно присвояване съдия Милев заяви: „Мисля, че е по-добре да замълчим от уважение към правото”.

По-късно, след като чу присъдата си, че е невинен Боршош коментира: „Честит празник на НДК и на целия екип, защото току-що това, което каза съдът и мотивите е голямо признание за нашата дейност през всички тези години. Радвам се, че истината излезе наяве“, заяви той.

Адвокат Ина Лулчева обясни пред журналисти, че от изложението на съдията станало ясно, че изначално няма данни за извършено престъпление по преобладаващата част от случаите. „Изложи обяснение защо в един от случаите са се колебаели, който касае изготвянето на технически паспорт. За всичко останало обясни, че ако тръгне по тази линия да се повдигат обвинения, то трябва да се повдигне на половината правителство и цялата държавна администрация, тъй като огромна част от обвиненията са за ползване на външни услуги“, каза тя.

Прокурор Ирена Ганчева каза, че ще протестират присъдата.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд. /БГНЕС