"Гранична полиция" отчита безпрецедентен мигрантски натиск

Мигрантският натиск по границата ни с Турция е безпрецедентен. Това обяви директорът на главна дирекция „Гранична полиция” гл. комисар Росица Димитрова пред БНР.

"Предотвратените опити на българската граница, на българо-турската граница за една седмица през месец септември се равняват на предотвратените опити за преминаване за цялата 2020-та година. Предотвратените опити за преминаване на българо-турската граница през миналата седмица са повече, отколкото предотвратените опити през цялата 2019-та година" - каза в интервю за Нова телевизия директорът на Гранична полиция Росица Димитрова.

От своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обясни, че мигрантският натиск по границата ни спада. Ако при пика опитите за незаконно проникване на територията на страната са били 1600 души на денонощие, сега те са спаднали до 600.

Демерджиев коментира задържането на мигранти на магистрала "Тракия" във вчерашния ден и призова за законодателни промени, свързани с по-тежки наказания за трафикантите:

"Гонката е предизвикана от това, че в "Порше кайен", забележете, в един луксозен автомобил, са качени десет човека и те са превозвани през магистралата, за да достигнат границата със Сърбия. Управлявал го е естонски гражданин, което е абсурдно, и тук е ред да апелираме към Народното събрание. Това, че не са криминализирани доста голяма част от деянията, свързани с подобен нелегален трафик, води до това хора от цяла Европа - почти няма българи сред тези, които превозват мигранти - да идват тук, да извършват тази дейност и ние да се борим с тях по една-единствена причина - че нямаме достатъчно тежки наказания" - каза вътрешният министър Иван Демерджиев по време на конкурса за пътен полицай на годината. /БГНЕС