Гранична полиция задържа близък на терориста, координирал атаките в Париж през 2015 г.

Близък на терориста, който е координирал кървавите атаки в Париж на 13 ноември 2015 г., е задържан от българската гранична полиция.

Съденият за тероризъм в Белгия е арестуван снощи около 23.00 часа на границата с Турция.

Българската специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство срещу него, защото е бил с неистинска лична карта от Белгия.

От там уточниха, че задържаният е издирван във връзка с наложена му от съдебен орган в държава от ЕС 20-годишна присъда „лишаване от свобода“ за тероризъм. Същото лице е осъждано за тероризъм и в Република Турция. Там му е наложено наказание в размер на 9 години и 5 месеца „лишаване от свобода“. Работата по случая продължава под надзора на Специализираната прокуратура.

Арестуваният е Ясин Лачири, който е белгийски гражданин. Той е смятан за близък до Абделхамид Абаауд, който координираше нападенията в Париж на 13 ноември 2015 г. Ячири е работил като експерт по обезвреждане на бомби в „Ислямска държава“. През юли 2015 г. терористът е осъден задочно на двадесет години затвор от Наказателния съд в Брюксел като част от процес срещу джихадистка мрежа.

Осем привърженици на "Ислямска държава" от Брюксел, сред които и Лачири, са лишени от белгийското си гражданство в последния ход на белгийския съд, за да попречи на чуждестранни терористични бойци да се завърнат в страната. Според белгийското законодателство всеки двоен гражданин/ в случая белгийско-мароканско/, който е осъден за терористични престъпления и осъден на най-малко пет години лишаване от свобода, губи белгийския си паспорт.

БГНЕС припомня, че на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен Дени (предградие на града) са извършени поне шест едновременни терористични нападения. Поне 128 души загиват, а десетки са ранени. Осем от нападателите са сред загиналите, като седем от тях са се самовзривили.
Ужасът се отприщва късно през нощта срещу петък, 13 ноември, когато джихадистите взривиха самоубийствените си колани пред стадион "Стад дьо Франс", където Оланд беше сред тълпата, гледайки как Франция играе футболен мач срещу Германия. Там беше убит един човек.
Група въоръжени ислямисти по-късно откри огън от кола по половин дузина ресторанти, които бяха претъпкани с клиенти през меката есенна вечер. Клането достигна кулминацията си в музикалното заведение „Батаклан“. Трима джихадисти нахлуха по време на представление, убивайки 90 души.
Виновниците за кървавата касапница застанаха пред съда в Париж на 8 септември тази година. Тогава бе даден стартът на най-големия процес в съвременната история на Франция. 20 са заподозрените за терористичните нападения. Изслушванията се очаква да продължат 9 месеца и да приключат през 2022 г.
Единственият оцелял нападател, Салах Абдеслам, е на подсъдимата скамейка с още 13 обвиняеми в специално изградено съоръжение в центъра на Париж. Процесът срещу други шестима е задочен. Дванадесет от 20-те съдени лица, включително Абдеслам, са изправени пред доживотни присъди, ако бъдат осъдени.
31-годишният Абдеслам е роден в Белгия, но има френско и мароканско гражданство, избяга от мястото на клането, след като изостави самоубийствения си колан, за който по-късно разследващите установиха, че е дефектен. Той беше заловен четири месеца по-късно в Брюксел, криейки се в сграда близо до семейния си дом. /БГНЕС