Граждани искат рестарт на процеса по изграждане на Национална детска болница

Лекари, архитекти, родители и граждани внесоха днес над 57 000 подписа с искане да бъде прекратен договорът на строителната фирма „Главболгарстрой“, ангажирана да изгради Националната детска болница и да бъде рестартиран проектът. Подписите са събрани в рамките на 10 дни и бяха внесени в президентската институция, предаде репортер на БГНЕС.

„Този договор е подписан на тъмно, по време на пандемия, когато всички бяхме затворени по домовете си. И е за довършване, за реконструкция на един изоставен 40-годишен строеж, който прекалено дълго е стоял на атмосферните влияния и е абсолютно негоден да бъде съвременната детска болница, която ние да оставим на децата и внуците си“, заяви д-р Таня Андреева.

Тя обясни, че с тази петиция настояват от сегашния Министерски съвет да прекрати този скандален договор и да рестартира целия процес по изграждане на Националната детска болница отначало.

„С подробен анализ на нуждите; с качествено пълно задание; с международен архитектурен конкурс, който да отговаря на най-съвременните стандарти, с качествено строителство. И всичко това да бъде напълно прозрачно под граждански контрол чрез обществен съвет, който ни беше обещан още миналата година по това време и който така и не получихме. Ние една година бяхме оставени в пълно неведение какво се случва с детската болница“, обясни тя.

Д-р Андреева, която е педиатър и ревматолог, добави, че благодарение на Закона за достъп до информация са успели да научат, че за 1 година нищо не се е случило по този казус, а именно, че няма входирано искане за събаряне на сградата, както разрешително за строеж.

„Единственото, което са направили институциите през тази една година, са неистови усилия да се запази този договор с една близка до властта фирма“, посочи тя.

От думите ѝ стана ясно, че петицията ще бъде внесена също така в Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, а първоначално я внасят в президентската институция, защото президентът Радев бил единственият, който им обърнал внимание и благодарение на него са успели да се срещнат с тогавашния премиер Бойко Борисов.

Д-р Андреева каза още, че заедно с рестартирането на целия проект за изграждането на детската болница искат още да върви и обучение на кадрите, както и сегашните детски клиники да получат статут на национални.

„За да може университетските детски клиники, които в момента лекуват българските деца да имат достатъчно финансиране, за да могат да лекуват качествено и по всички стандарти, макар и разделени в 14 лечебни детски заведения“, обяви тя.

Мария Брестничка от Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ коментира, че сегашното детско здравеопазване не е приемливо, защото при тежки случаи едно дете трябва да обикаля по няколко болници, до 14 места, за да бъде точно и правилно диагностицирано. Според нея това води до влошаване на състоянието, притеснения за родителите, а и до риск за живота на малкия пациент.

„Ние вярваме, че децата в България заслужават истинско съвременно здравеопазване смятаме, че е нужно да се направи една многопрофилна детска болница, където всички специалисти да са на едно място, и която да е оборудвана по най-добрия възможен начин, така че както децата да могат да получат добра медицинска грижа, така и техните родители да получат подкрепа, защото това са трудни ситуации, тежки диагнози“, каза тя.

Брестничка сподели, че се чувства излъгана заради дадените и неизпълнени обещания от властта.

"Това е престъпление със здравето на българските деца, това е една загубена година, това са десетки истории, които са завършили по по-лош начин отколкото могат да завършат", заключи тя. /БГНЕС