Граждани: София става все по-хубава

София става все по-хубава, смятат участници в кратка анкета на БГНЕС по повод отбелязването на 140-годишнината от обявяването на града за столица на България.

На площад „Гарибалди”, където все още кипи ремонт, срещаме 82-годишния Цветан Симеонов, който е кореняк софиянец. „София винаги ми е харесвала и сега още повече. Тя стана съвсем европейска столица с тези нови сгради, които се построиха в последните години, а не онези еднотипни блокове, които бяха. Като условия за живот, всеки ден условията се подобряват. Метро имаме. За 15-20 минути се стига от единия край до другия”, каза Симеонов. Според възрастния мъж посоката на развитие е правилна.

Илияна Иванова живее от 6 години в столицата и в нейните очи градът се е променил към добро. „Доста промени се направиха. Със сигурност София не е толкова сива и безлична, колкото е била преди. Махнаха релсите на трамвая по бул. „Витоша“ и за пешеходците е много по-безопасно и приятно за разходка”, смята тя.

Младото момиче обаче не крие, че има още много работа, която трябва да се свърши, за да стане градът по-удобен и хубав за хората. „Трафикът трябва да се облекчи, по-бързото изграждане на метрото и въвеждане на екологичните автобуси по всички линии”, добави Иванова.

Бистра Стоянова каза пред камерата ни, че нейни близки, живеещи в чужбина, споделят, че София е все по-красива. „Харесва ми как се развива, има качествена промяна, всичко става по-хубаво. В някои квартали обаче трябва да се види презастрояването, неспазването на Закона за устройство на територията, облагодетелстването на отделни хора и лишаването на гражданите от зелените площи”, заяви Стоянова.

Калина Георгиева и Ирина Александрова са категорични, че промяната започва от хората и не може да се изплюеш на тротоара, не може да си изхвърлиш боклука на тротоара и после да обвиняваш някой друг, че нещо не е направено. „Има значителни подобрения. Разхождаме се по бул. „Витоша”, постоянно се правят ремонти на различни места”, заяви Калина Георгиева.

Тя обаче отбеляза и някои проблеми и изрази надежда, че хората, от които зависи тяхното решение, ще обърнат внимание: „Много от асансьорите в града не работят по необясними за мен причини”. Тя даде пример с метростанция „К. Величков“, където без помощ от някого е невъзможно да изкачиш стръмните стъпала с количката.

„Бавно се случват нещата, но се случват“, заяви от своя страна Ирина Александрова и посъветва хората да не търсят само негативните неща в града, защото няма безгрешни.

Калина Георгиева добави, че расте интересът към града ни от чужбина и доказателство затова са полетите на нискотарифните компании, които водят туристи не само през уикендите. /БГНЕС