Граждани: Трябва да има "зелени коридори" в аптеките

Резонно е да има някакви ограничения като „зелените коридори“ в аптеките, но е голям часовият диапазон, заяви анкетиран от БГНЕС за работата на аптеките след заповедта на министъра на здравеопазването.

От 14 ноември аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Ани одобрява решението възрастните хора на и над 65 години да пазаруват в сутришните часове. Според нея ограниченията са добри, защото така възрастни ще бъдат защитени от контакти с по-младите, които могат да бъдат преносители на опасния вирус. За разлика от много хора, които през последните дни не могат да намерят търсените от тях лекарства, Ани няма такъв проблем.

Деница отбеляза, че диапазонът, в който младите хора не могат да пазаруват в аптеките, е твърде голям. На нея лично не й се е случвало в тези дни, откакто действа това ограничение да иска да купи нещо от аптека в часовете, когато действат ограниченията. Колкото до това дали намира в аптеките всички лекарства, които търси, Деница е категорична, че не е от хората, които се запасяват. „Не бих си купила антибиотик само, защото се притеснявам, че евентуално би могъл да ми потрябва. Да не говорим, че не би трябвало да се продават такива без рецепта. Не, не се запасявам с лекарства, имаме вкъщи обичайните”, сподели жената.

Пенсионерка Силвия смята, че е добре да се взимат мерки, но „за аптеките трябва да се направи нещо по-рационално”.

Юлияна заяви, че е сравнително адекватно да има часове, в които младите хора да не влизат в аптека. "Смятам, че е хубаво да има такава възможност, за да се предпазят възрастните хора и съответно да им се остави възможността те да изберат дали да пазаруват в тоя интервал или да пазаруват през другото време”, каза младата дама. На нея самата до момента не й се случвало да пазарува в аптеката и да липсва нещо, което на нея й трябва.

По-рано днес Българският лекарски съюз /БЛС/ призова за разкриване на денонощни аптеки в най-кратки срокове като необходима мярка за борба с пандемията от коронавирус. /БГНЕС