Граждански протест в защита на Християн Пендиков

Стотици граждани се събраха на протест пред сградата на Европейската комисия в София в защита на зверски пребития македонски българин Християн Пендиков, предаде репортер на БГНЕС.

В протеста се включиха както граждани и общественици, така и симпатизанти на ВМРО. Те се обявиха срещу дискриминацията на българи в РС Македония. Протестиращите настояват да се спре насилието над българи, което зачести през последните месеци. Те призовават властите в РСМ да вземат мерки, за да се спре езика на омразата срещу гражданите на страната, които декларират своя български произход.

В момента шествието се отправи към сградата на Македонския културен център, намиращ се на ул. „Оборище“. Там протестиращите поднесоха червени рози. Те са избрали червени рози, защото от една страна символизират ненужно пролятата кръв, а от друга са символ на любовта.

Един от участниците в протеста е Станимир. Според него нашата държава не прави нищо за нашите сънародници в РСМ. Той определи нападението срещу Пендиков като „опит за убийство“.

Софи смята, че за пореден път се пишат декларации, но страната не взима конкретно решение. „Знаем, че там има българи. Един българин е нападнат по много зловещ начин, защото е българин. Настояваме ЕП да прочете историята на България и да вземе разумно решение за Македония“, каза тя.

Владимир от клуб „Родолюбие, отечество и знание“ е на протеста, защото е съпричастен с трагедията, която се е разиграла с Пендиков. „Това е поредният такъв случай, след като имаше нападение с огнестрелно оръжие срещу български клуб”, припомни той. Владимир смята, че трябва да има официална реакция и на европейските институции, “които да кажат, че интеграцията на РСМ не може да продължи, докато не се решат проблемите“ от македонските власти.

Секретарят на Българския клуб в Охрид Християн Пендиков е нападнат на 19-ти януари вечерта в гръб от Илия Спасески и още двама души пред заведението "Тино". Преди да напусне бара той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески с целия официален арсенал от държавната идеология в РС Македония - бугараш, татарин, фашист, ще ви....майката българска.

Нападателят Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Той също така е с тежки наранявания по главата. От снощи Пендиков се намира на лечение във ВМА, където му предстоят хирургически интервенции.

Утре се очаква Пендиков да бъде посетен от външните министри Николай Миклов и Буяр Османи. /БГНЕС