Гренел: САЩ не искат вече да плащат за сигурността на други страни

Вашингтон планира да изтегли войските си от Германия, защото американските данъкоплатци са против „твърде голямото плащане“ за сигурността на други страни, заяви оттеглилият се американският посланик в Германия Ричард Гренел в интервю за „Билд“.

„Американските данъкоплатци вече не желаят да плащат прекалено много за защитата на други страни“, каза Ричард Гренел, който по-рано този месец официално подаде оставка като посланик, за да се присъедини към кампанията за преизбиране на Доналд Тръмп през 2020 г.

"Все още ще има 25 000 войници в Германия, това не е малък брой", добави той.

„Никой не трябва да се изненадва, че Доналд Тръмп изтегля войски и ги връща у дома. Имаше много дискусии“, каза напусналият посланик и добави, че изтеглянето на войските е обсъдено и на срещата на върха на НАТО през декември.

Според Гренел, войски трябва да бъдат изтеглени и от Япония и Южна Корея.

Коментарите му идват, след като миналата седмица медиите обявиха, че президентът на САЩ е наредил на американските военни да изтеглят 9 500 войници от Германия.

Обявеният ход озадачи Германия, но и Америка, където републиканските депутати изразиха загриженост относно евентуалното частично изтегляне.

„Вярваме, че подобни стъпки биха навредили значително на националната сигурност на Съединените щати и ще засилят позицията на Русия в наш ущърб“, прочетете писмо до Тръмп, подписано от повече от 20 републикански членове на Комитета за въоръжени сили.

Въпреки че смятаме, че съюзниците ни в НАТО като Германия трябва да допринесат повече за общата отбрана, намаляването на американските войници в Европа може да доведе до "по-нататъшна агресия" от Москва, предупредиха те.

Берлин „е информиран“

Междувременно официална комуникация, изтекла от Берлин тази седмица, подсказа, че американското правителство може да не е потърсило близки консултации със съюзника си Германия по стратегическия въпрос.

„Германското правителство е информирано, че има намерения в администрацията на САЩ да се намали присъствието на американските въоръжени сили в Германия“, заяви заместник-говорителят на правителството Улрике Демер пред репортери в Берлин вчера. „Доколкото знаем, все още няма окончателно решение“, добави тя, подчертавайки, че федералното правителство е било „информирано“ само за намерения от страна на Вашингтон.

Изявлението на Гренел дойде само ден, след като германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) настоя, че правителството не може да спекулира с медийни съобщения за изтеглянето на американските войски от страната и не е официално уведомено.

„Няма официално потвърждение за тези планове. Докато нямаме официално потвърждение, не е необходима реакция, "каза тя на виртуалния брюкселски форум.

По-рано във вторник Крамп-Каренбауер коментира, че ако Вашингтон извърши изтеглянето, това може да има неблагоприятни последици както за САЩ, така и за НАТО.

„Факт е, че присъствието на американски войски в Германия обслужва цялата сигурност на НАТО - както и американската сигурност. Това е основата, върху която работим заедно“, каза тя пред репортери в Берлин в отговор на съобщения, че администрацията на Тръмп е наредила намаляване на броя на американските войници, разположени в Германия, с 9 500 на 25 000.

В момента има 34 674 американски военни служители, разположени в Германия, включително 20 774 полеви и 12 980 от ВВС, според доклад за разполагане на Пентагона.

Има повече американски войници, разположени в Германия, отколкото в която и да е друга европейска държава, а американската военна инфраструктура в Щутгарт, Германия е ключов център за осигуряване на мисии в Афганистан и Ирак.

Плановете за изтегляне на американските войски са последния обрат в отношенията между Берлин и Вашингтон, които често са обтегнати по време на президентството на Тръмп, тъй като той притиска Германия да повиши разходите за отбрана и обвинява Берлин, че е „пленник“ на Русия поради частичното си разчитане на руска енергия. /БГНЕС