Грета Тунберг е обвинена в неподчинение на полицията

Екоактивистката Грета Тунберг е обвинена в неподчинение на полицията по време на протест срещу изменението на климата през юни в Южна Швеция, като най-вероятно ще бъде глобена, предаде АФП.


Прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение на 20-годишната активистка, след като тя е "отказала да се подчини на полицейско разпореждане да напусне мястото" на протеста в южния град Малмьо на 19 юни.

Тунберг се е присъединила към протеста, организиран от екологичната активистка група "Ta tillbaka framtiden" (Възстановяване на бъдещето), която се е опитала да блокира входа и изхода на пристанището в Малмьо в знак на протест срещу използването на изкопаеми горива.

"Избираме да не бъдем странични наблюдатели, а вместо това физически да спрем инфраструктурата за изкопаеми горива. Възвръщаме си бъдещето", заяви тогава Тунберг в публикация в Инстаграм.

"След като блокирахме дейностите, които изгарят нашето бъдеще, сега сме обвинени в криминални престъпления“, заяви групата.

"Докато срещу нас се повдигат обвинения, истинското престъпление се случва вътре във вратите, които сме блокирали".

Обвинението може да доведе най-много до присъда от шест месеца затвор, но прокурор Шарлоте Оттесен заяви пред вестник „Sydsvenskan“, че обикновено води до глоба.

Изслушването в окръжния съд на Малмьо е насрочено за края на юли, посочва вестникът. /БГНЕС