Грета Тунберг и нейни поддръжници блокираха входовете на шведския парламент

Грета Тунберг и десетки други активисти за опазване на околната среда блокираха главните входове на шведския парламент. Демонстрацията беше насочена срещу последиците от изменението на климата и политическото бездействие, съобщи US News.


"Ние сме група млади хора, които блокират входовете на шведския парламент, Риксдага, за да протестират срещу продължаващото унищожаване на нашите животоподдържащи системи и срещу хората, които вече са убити в резултат на климатичната криза", заяви Тунберг.

"На това трябва да се сложи край. Достатъчно ни е", добави тя, като обвини политиците в бездействие пред лицето на глобалното затопляне.

Тунберг се превърна в лице на младите активисти за климата, тъй като нейните ежеседмични протести, започнали през 2018 г. пред шведския парламент, бързо прераснаха в глобално младежко движение с големи митинги на различни континенти.

"Политиците не са действали. Все още се движим в грешна посока, емисиите продължават да се увеличават. Затова смятаме, че нямаме друг избор, освен да опитаме нови, различни методи, за да се чуе гласът ни", каза Тунберг.

Миналата година тя беше задържана от полицията или отстранена от протести в няколко държави, включително Швеция, Норвегия и Германия.

Миналия месец британски съд я оправда по обвиненията в нарушаване на обществения ред, тъй като съдията постанови, че полицията не е имала право да арестува нея и други лица по време на протест в Лондон миналата година./БГНЕС