Грета Тунберг: Конференцията на ООН по изменението на климата е "бла, бла, бла"

След сключването на споразумение в събота на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в Глазгоу, шведската активистка Грета Тунберг се оплаква, че конференцията се е свела до „бла, бла, бла“, повтаряйки обвиненията, които вече е отправяла към световните лидери.

"Истинската работа продължава извън тези стаи. И ние никога, никога няма да се откажем", заяви емблематичната фигура на движението "Петъци за бъдеще" в „Туитър“ след глобалната конференция за климата.

Няколко дни по-рано активистката предупреди, че споразумение, описано като „малки стъпки в правилната посока, постигане на известен напредък или постепенна победа е равносилно на загуба“.

Още в средата на октомври, Грета Тунберг вече бе притеснена, че въпреки "решаващия" си характер за бъдещето на планетата, COP26 няма да донесе "големи промени", отговаряйки на въпрос на АФП.

Приет в края на две трудни седмици на преговори от 200-те страни, участнички в COP26, „Пактът от Глазгоу за климата“ има за цел да ускори борбата срещу глобалното затопляне, без да гарантира задържането до 1,5 °C, нито да отговаря на искания за помощ от бедните страни. / АФП, БГНЕС