Григор Димитров пречупи Типсаревич след тричасова битка в Париж

Григор Димитров спечели трудно първия си двубой от Откритото първенство на Франция по тенис. Хасковлията победи сърбина Янко Типсаревич с 3-2 сета - 6-3, 6-0, 3-6, 6-7(4), 6-4, за малко повече от 3 часа игра на корт №1 в Париж. Това е втори успех за Димитров срещу този съперник през тази година, след като го преодоля и в първия си мач на Аустрелиън Оупън. Димитров сам си усложни мача, след като поведе с 2-0 сета. Той допусна спад в играта си и трябваше да се стигне до напрегнат пети сет, за да преодолее съпротивата на опитния сърбин.

Първият сет предложи няколко пробива в двете посоки, като от тази размяна победител излезе Гришо. При 4-3 той реализира брейк бол и затвори частта на своя начален удар. Това доведе до импулс в неговата игра и той записа още шест безответни гейма в своя полза, което означаваше 2-0 сета и много трудности за Типсаревич.

Григор поведе с пробив в третия сет, но се отпусна и допусна рибрейк. Това даде нови надежди на Типсаревич, който започна да показва все по-добра игра. В осмия гейм от сета той проби отново подаването на Димитров и удържа атаките му до края за 6-3 в своя полза. Четвъртата част също предложи възлови моменти, но в крайна сметка се стигна до тайбрек. Там Типсаревич поведе от самото начало и не изпусна инициативата, за да изравни резултата.

В петата решителна част и двамата тенисисти бяха предпазливи и гледаха да минимализират рисковете в играта си. Резултатът вървеше гейм за гейм, но Димитров успя да пробие в деветия гейм и така сервираше за мача. Той отрази точка за пробив и след това получи първи мачбол. Българинът го реализира и спечели мача.

Следващият му съперник ще бъде №11 в схемата Марин Чилич, който победи с 3-0 сета Томас Фабиано. /БГНЕС