Григорова: Районните кметове в диалог с гражданите да определят приоритетите

Да, ще има развитие на София на север. Да, в южните квартали ще трябва да се ограничи презастрояването. Това заяви Ваня Григорова, кандидат за кмет на столицата, издигнат от БСП и Обединена Левица.

Преди започването на дебата за кмет на София, организиран от БНТ, тя уточни, че е дошла с кола от Гео Милев.

„Много е смешно, когато някой твърди, че ще направи всичко възможно, за да се строи на север. Плановете са такива. Това така или иначе ще се случи“, заяви Григорова. Тя заяви, че разбира, защо досегашните управляващи не спряха своевременно презастрояването и допуснаха да се застроят зелените коридори.

Според нея Столична община върви след частния интерес и това пречи за приемането на нов Общ устройствен план. „Тя не прокарва първо инфраструктурата, на определя места за детски градини и училища. Крайно време е управлявалите последните 18 години да дадат някакъв отговор“, каза Григорова.

Според нея задължително трябва да има децентрализация на бюджета на Столична община, за да може районните кметове в диалог с гражданите да решат кое е приоритет за техния район.

„Няма как столичният кмет да познава в детайли отделните райони на столицата. Тя е огромна. Не знам дали всички кандидати за кметове познават столицата. Голяма част не са и родени тук, и не са живели тук“, заяви Григорова.

Коментирайки разширяването на метрото, тя каза: „Да се прокара линия на метрото в посока Околовръстния път е настояване да свържем големите бизнес центрове и затворените комплекси с още едно удобство, което да се плати с публични средства. Има транспорт до Симеоновския лифт. Ние настояваме да се разшири метрото към кварталите Илиенци, Бенковски и Свобода“.

Според нея когато развиваме северната част на София първо трябва да се прокарва инфраструктура – пътна и социална, здравна и едва след това да се мисли за удовлетворяване на интересите на един малък кръг от хора.

По отношение на графитите, с които са издраскани столичните сгради, Ваня Григорова смята, че вандализмът може да се пребори само с възпитание. „С ангажиране на младите в някакви допълнителни дейност. Към момента читалищата, които би трябвало да са културните средища в кварталите са напълно забравени от Столична община. През последните години не са дадени един лев за нови книги в читалищата. Те биха могли да ангажират учениците от местното училище. Трябва да обвържем училищата с местното читалище, за да можем да преодолеем тези проблеми“, смята тя.

„Очевидно е, че 33 години пари, пазар и печалба – светата троица на трите П-та – доведе именно до това“, добави Григорова.

На въпрос кой кмет би поканила първо, тя заяви: „Кметът на Виена. Многократно съм чувала моите опоненти да твърдят, че Виена за тях е пример, но те не си дават сметка, че Виена е пример именно заради социалната си политика, която е изключително далечна за тях“.

В заключение Григорова заяви, че ако софиянци искат да са свободни, трябва да гласуват за нея. /БГНЕС