Грипна епидемия обявява и София област

Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на София област е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари.

Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари, включително, съобщиха от МЗ.

Временните противоепидемични мерки в София област, по отношение на здравната система, включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция. /БГНЕС

Тагове: