Гроси от Киев: Загрижен съм от бойните действия до АЕЦ "Запорожие"

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се срещна с президента Володимир Зеленски преди да посети окупираната от Русия украинска ядрена електроцентрала "Запорожие", след като миналата седмица бе разрушен огромният речен язовир „Нова Каховка“, съобщи „TVP World“.


Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че се нуждае от достъп до обект в близост до централата, за да провери нивото на водата, след като язовирът е загубил голяма част от водните си запаси си поради разрушаването на язовира .

Гроси изрази загриженост най-вече от "активните бойни действия" в близост до централата, която вече е била поразявана от снаряди, по време на посещението си в Киев.

"Имахме такива случаи без никаква контраатака, така че още повече сега, когато имаме всички тези боеве в района, ударът може да се случи", добави той.

Руските сили превзеха язовира и атомната електроцентрала в Южна Украйна малко след нахлуването си през февруари 2022 г.

АЕЦ "Запорожие" използва охлаждащо езеро, за да предпази шестте си реактора от потенциално катастрофално прегряване.

Украинската компания за ядрена енергия съобщи, че нивото на езерото е стабилно и че водата е достатъчно висока.

„По последни данни нивото на водата е 16,67 метра, което според "Енергоатом" е "напълно достатъчно, за да отговори на нуждите на централата“, се казва в изявлението.

Обикновено за пълнене на езерото се използва язовирът Каховка, но сега няма такава възможност заради спадащото му ниво, посочиха украинските ядрени власти.

„Вместо това езерото, което е отделено от резервоара, може да се допълва с помощта на дълбоки подземни кладенци“, допълниха те.

Според информацията водата в езерото се изразходва много бавно, тъй като реакторите не произвеждат енергия и водата не се изпарява бързо по време на процеса на охлаждане.

По време на посещението си в АЕЦ Гроси води със себе си група експерти, които ще поемат наблюдението на централата от предишната ротация.

"Някои от нашите експерти там се връщат във Виена и ние ги заменяме със свежа група експерти, разширяваме екипа, така че се опитваме да направим нашия процес възможно най-видим, възможно най-въздействащ, за да избегнем ядрена авария", каза ръководителят на МААЕ.

Преди да инспектира АЕЦ, Гроси отиде в Киев, за да се срещне с президента на Украйна Зеленски.

Той заяви, че агенцията му разговаря и с двете страни и не изключва възможността да отиде в Русия, "не веднага, а през следващите няколко дни или седмици". /БГНЕС