Гроздан Караджов: Лъжа е, че съм поискал 3,9 млрд. допълнително

Това, което беше представено вчера, че едва ли не аз съм поискал 3,9 млрд. допълнително в бюджета на МРРБ, е лъжа. Това заяви регионалният министър в оставка от ИТН Гроздан Караджов, предаде репортер на БГНЕС.

Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с тези лъжи и с такива искания, добави Караджов. Той прочете стенограмата от заседанието на Министерски съвет.

Във вторник следобед излязох в ръка с тази таблица, в която се вижда, че са се натрупали благодарение на решенията на НС допълнителни средства в дефицит, които отваря сериозна дупка в бюджета, каза Караджов.

Аз информирах за сериозна дупка в размер на 3,9 млрд., която се получава от няколко източника – решението на НС с което по точка 1 и 2 на това решение се прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 млрд. за стари плащания. Второ, в точка 4 още едни 1,2 млрд., които са също за стари недовършени работи, като и двете точки касаят договори, за които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително извън планираното през декември, подчерта Караджов.

ИТН ще подкрепи бюджета в социалната част, каза Караджов. Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам една от няколко неща – да откажем финансиране на общините, да не направим необходимите възлагания, защото 660 млн. вече са изхрачени, тоест ние трябва да не ремонтираме тези пътища, които се обещали на хората, а това ще създаде риск, обясни Караджов. В паниката, че изпускат управлението, както стана при избора на гуверньор на БНБ, започнаха по същия начин както да говорят за крадливите фирми, милиарди, за неща, които нямат нищо общо нито с казуса за вчерашното ми напускане от заседанието на МС, нито отговарят на фактите, подчерта още Караджов.

Той информира, че по отношение на тол системата е решил: „Нека аз да вървя напред, аз да се боря за този проект, за да не отнася всичко министър-председателят.” Караджов е категоричен, че всичко това, което се наговори вчера, беше за всяване на паника. „В такива моменти аз изпадам в сериозно съмнение кой всъщност е корумпираният”, заяви той. Подобно жалко лъжене с цел да прикриеш собствените си неудачи да управляваш коалицията е ужасно, наистина ужасно, каза още Гроздан Караджов. „Нито познавам, не можах да му запомня имената, Таки, нито съм чувал за него. Не познавам жив човек, който да го познава”, отговори на журналистически въпрос, свързан с предполагаемите връзки между Станислав Трифонов и Таки. „Познавам Орлин Алексиев, но не съм го виждал повече от две години”, заяви той.

Нито Таки, нито Маки, нито Орлин, са ми казвали какво да правя. Даже, между другото да ви кажа, и Слави Трифонов не ми е казвал, каза Караджов. Единствено на въпроса с превозвачите той съобщи, че е получил обаждане от лидера на ИТН Станислав Трифонов, който му е казал, че щом смята, че отношението му по въпроса за исканията на превозвачите е правилно, значи партията е зад него. Тези хора ме натовариха със собствените си грехове мене”, категоричен е Караджов. Ако аз съм проблемът, дето ги иска тези милиарди, ето — няма човек, няма проблем, каза още той за подадената от него оставка.

На журналистически въпрос колко пари ще бъдат нужни, за да не спрат текущите ремонти това лято, Караджов заяви: „Досега, което сме направили като разчети, е, че в тези 1,2 млрд. лв. - 1,1 са ни минималните необходими и за тях имаме подготвени възлагания, които обаче си идват полека във времето, защото освен всичко друго, има и изискване на Министерството на финансите за ритмичност и предвидимост, т.е. не можем да харчим повече на месец и да възлагаме повече отколкото там е записано“. Той уточни, че „остатъкът, който можем да харчим, е 550 млн. лв.“. Министър Караджов каза, че не може да отговори кои са проектите, които ще бъдат засегнати от безпаричието до края на годината, защото обектите са стотици. „Тепърва ще се чудим какво да правим. Това ми беше идеята да го изговорим на Коалиционния съвет и ако не ни бяха сюрпризирали по този, извинявам се, ама трикаджийски начин, да ни метнат бюджета в 10 без 2 на масата и да ни поведат като стадо… И пак казвам, това не е истинската причина, заради която вчера са изтеглени министрите. Ако погледнете и видеото, което Слави Трифонов публикува, това са точно въпросите доколко финансово е стабилна България, т.е. има нещо общо, но е по-скоро за начина, по който се работи. Как така на министри ще се слага актуализация на бюджета една минута преди 10? Какво е това? И шест часа преди вечерта да се съберем и да го обсъдим този бюджет, какво е това? Коалиция ли е това“, попита той.

„Както „Шипка“, както „Струма“, както всички големи проекти, аз съм ги конструирал. Дали да продължим „Шипка“, моето първоначално мнение беше да не я продължаваме. Първо, като габарит на тунела, изобщо като обект, който няма да може да служи на тежкотоварния трафик, аз съм имал критики. Но си спомняте и реакцията на местната общност. Ако искахме да развалим този търг, трябваше да отидем на изцяло нова процедура“, каза по повод сключения договор с фирми, за които се твърди, че са свързани с политически партии и лица от опозицията. „Аз съм ходил и съм питал, включително и премиера, да го продължаваме ли, тази е фирмата, критиката ще бъде тази и тази, и отговорът беше да. Същият въпрос съм задал и на финансовия министър – отговорът беше да, продължаваме напред. И аз дадох зелена светлина. Оттам имаше проблем с МОСВ – три месеца се борих с МОСВ и се преборих“, каза Караджов. По думите му той никога не е правил дори една крачка без да се допита до партньорите. /БГНЕС

Тагове: