Гроздоберът във Франция приключи с месец по-рано

Нечуваната екстремна суша в Европа наложи традиционният гроздобер за производството на легендарното френско вино да започне почти месец по-рано. Това се случва за първи път в историята на повечето пивоварни. Производителите обикновено събират плодовете на лозите чак в края на септември, но сега - в края на август, почти всички полета са обрани.

В резултат на тежката суша и винарската индустрия се адаптира към непредвидимите ефекти от изменението на климата. Парадоксално, но сезонът на горещи вълни и горски пожари даде отлично грозде, въпреки по-ниските добиви.

Постигането на такава реколта, обаче, налага творчески промени в техниките на отглеждане на лозята, включително подрязване по различен начин и понякога поливане на места, където напояването обикновено е забранено.

А производителите в цяла Европа, които са видели от първа ръка ефектите от глобалното затопляне, се тревожат какво още предстои. Засега „глобалното затопляне е много положително. Имаме по-добра зрялост, по-добър баланс... но ако в бъдеще температурата на въздуха се увеличи с още един градус, ще се загуби свежестта в баланса на виното”, казва Фабиен Тейтген, технически директор на Chateau Smith-Haut-Lafitte, имение, което отглежда органично винено грозде в Мартилак, южно от Бордо.

В района на Бордо, в югозападна Франция, гигантски горски пожари унищожиха големи площи борови гори. Не е валяло от края на юни до средата на август.

Очаква се и в други страни като Италия, Испания и Португалия производството да бъде с 10% до 20% по-ниско. Италианският земеделски съюз Coldiretti подчерта, че се очаква по-високата цена на енергията и суровините да увеличи разходите на винопроизводителите с поне 35%. /БГНЕС