Гърция се присъедини към инициативата „Три Морета“, Молдова и Украйна стават асоциирани членове

Гърция се присъедини като 13-ата страна в инициативата "Три морета" в първия ден от осмата срещата на върха на платформата в Букурещ, Румъния, съобщи „Румъния Инсайдър“.


Румънският президент Клаус Йоханис обяви на пресконференция след събитието, че освен присъединяването на Гърция, „Три морета“ в бъдеще ще се разшири в посока Украйна и Молдова, които официално получиха статут на асоциирани членове.

Йоханис обяви създаването на нов инструмент „Фонд за иновации“, които ще подкрепя проекти в региона на държавите-членки.

На съвместната пресконференция присъстваха полския президент Анджей Дуда, хърватският премиер Андрей Пленкович и литовския президент Гитанас Науседа.

Външният министър Мария Габриел ръководи българската делегация.

Призивът на Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи с видеоконферентна връзка на форума и призова България, Словакия, Полша и Унгария за прекратяване на всички ограничения върху доставките на украинско зърно.

„Украйна е против по-нататъшни ограничения върху износа ни. Трябва да изнасяме зърното, защото се нуждаем от тези средства", каза Зеленски, като добави:

"Обръщам се към нашите партньори и колеги от България, Полша и Унгария с молба да вземат предвид, че всякакъв вид ограничения на украинския износ само увеличават страданията, причинени от руската агресия.“

Председателят на Международния Валутен Фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която присъства на форума, заяви:

„Всички знаем, че войната на Русия причинява ужасни щети на украинския народ. Тя също така продължава да бъде пречка за перспективите в региона на Трите морета.“

По думите й има широк спектър от рискове в международната ситуация – „от допълнителни сътресения, предизвикани от войната, до цените на храните и горивата, продължаващите предизвикателства на геополитическата фрагментация, изменението на климата - всички те са на вашите плещи“.

„Страните, които се справят с основните принципи, ще бъдат по-успешни“, отбеляза Георгиева.

За този регион е от решаващо значение да се поддържат надеждни енергийни доставки. Миналата година европейските държави си сътрудничиха, за да използват различни източници и маршрути за доставка, за да се откажат бързо от руския газ. Същият дух на сътрудничество е необходим и за спешното преминаване към устойчива енергия, която не вреди на климата. Голяма възможност за растеж и работни места“, отбеляза директорът на МВФ. /БГНЕС