Гръцкият премиер обеща непоколебими реформи

Кириакос Мицотакис подчерта ангажимента си към политическа програма за реформи, която "никога няма да бъде отменена", по време на дискусията с Костас Костис, директор на МИЕТ и професор по икономика и социална история в Атинския университет и Алексис Папахелас, изпълнителен редактор на Kathimerini, на конференцията "50 години Metapolitefsi" в Атина.


Мицотакис отбеляза, че Гърция има силна демокрация, със силни институции, а политическата система, както се е оформила, не е основната причина за проблемите на страната. Той добави, че през 50-те години от възстановяването на демокрацията Гърция е постигнала напредък в укрепването на институциите чрез редица конституционни намеси и със сигурност има най-добрата демокрация от създаването на гръцката държава.

Разсъждавайки върху миналото ръководство на страната, Мицотакис призна наследството на личности като Андреас Папандреу и Константинос Караманлис.

"Константинос Караманлис възстанови демокрацията и се стремеше към членство на Гърция в европейското семейство. Само това наследство го прави, според мен, най-важният политик от епохата на Метаполитици", каза министър-председателят.

Андреас Папандреу, каза Мицотакис, е бил харизматичен и е изразявал съпричастност към хората в неравностойно положение. Но добави, че той носи отговорност за финансовото влошаване на страната през 80-те години и за култивирането на отношение, което дава приоритет на правата пред задълженията.

Относно собственото си наследство Мицотакис заяви, че се стреми да осъществи "дълбоки промени, които никога няма да бъдат върнати назад. Хората могат да подхождат по различен начин, но посоката трябва да бъде насочена към реформи".

Според Мицотакис мнозина са се страхували да тръгнат по пътя на реформите поради потенциален политически дефицит; той обаче вярва, че представлява голяма част от гръцките граждани. "Какво мога да кажа за опозицията? Пожелавам им късмет, това не е мой проблем", добави той.

Той изтъкна необходимостта от преодоляване на икономическите слабости, като наблегна на преминаването към икономика, ориентирана към иновации и дейности с по-висока добавена стойност, за да се повишат заплатите.

Трагичният инцидент с железопътната катастрофа в Темпе, чиято годишнина се навърши на 28 февруари, беше най-трудният момент за мандата на министър-председателя. "Трагедията се свежда до "човешки грешки, преплетени с хроничните патогении на гръцката администрация", като единствено правосъдието може да даде окончателния отговор", добави Мицотакис./БГНЕС