Грузия гласува с надежда за измъкване от лапите на олигархията

Грузинците гласуват днес на силно оспорвани парламентарни избори, поставящи малко вероятното обединение на опозиционните сили срещу все по-непопулярната управляваща партия, водена от най-богатия човек в страната.

Премиерът на Грузия Георги Гахария обеща свободни и честни избори и насърчи гражданите да гласуват, за да "определят по-нататъшното успешно развитие на Грузия".

Премиерът на Грузия Георги Гахария

"Можем да покажем на света избори за пример - свободни, открити, демократични и прозрачни", каза той в изявление.

Сгушена между Кавказките планини и Черно море, Грузия се разглежда като рядък пример за демокрация сред бившите съветски страни. Но изборите в страната с почти 4 милиона души население редовно предизвикват масови протести, само с един нормален преход на властта след парламентарен вот през 2012 г.

Две цветни личности доминират в политиката в малката кавказка държава - бившият президент Михаил Саакашвили, който живее в изгнание в Украйна, и милиардерът и бивш премиер Бидзина Иванишвили. В безпрецедентна демонстрация на единство, Обединено национално движение на Саакашвили (UNM) и по-малки опозиционни групи обединиха сили, за да се противопоставят на управляващата партия Грузинска мечта с председател Иванишвили.

Грузия се събуди

"Оптимист съм, че днес Грузия ще се отърве от Иванишвили и корумпираното му правителство," каза водопроводчикът Лаша Гурули пред АФП, след като гласува.

Друг избирател, математикът Ламара Лагвилава, заяви, че е гласувала за опозицията. "Грузия не може повече да понася некомпетентността на правителството", добави тя.

В четвъртък десетки хиляди привърженици на Саакашвили организираха митинг на централния площад в Тбилиси, аплодирайки обръщението му чрез видеовръзка. Харизматичният реформатор беше принуден да напусне Грузия в края на втория си мандат през 2013 г., страхувайки се от арест, след като прокурорите го обвиниха в злоупотреба с власт - обвинения, които той отрече, настоявайки, че са политически мотивирани.

На власт от 2012 г., популярността на Грузинска мечта рязко спадна поради недоволството от неспособността да се справи с икономическата стагнация и възприетото отстъпление от ангажимента си към демокрацията. Критиците обвиняват Иванишвили в преследване на политически опоненти и създаване на корумпирана система, в която частните интереси проникват в политиката.

Управление на Грузия като собствено владение

"Олигарх, който притежава около 40% от националното богатство на Грузия, е присвоил страната и я управлява като свое владение", каза Саакашвили в интервю за АФП. "Как може да се приемат изборите за свободни и честни, като основният опозиционен лидер е лишен от възможност да се върне в страната и да проведе кампания?", задава той риторичен въпрос.

Западни столици обвиниха ръководеното от Грузинска мечта правителство в политически лов на вещици.

Почти всички опозиционни партии в Грузия, включително UNM на Саакашвили, проведоха преговори за съставяне на коалиционно правителство, ако бъдат избрани. Както управляващата партия, така и опозицията заявиха, че със сигурност ще спечелят, но анализаторите смятат, че резултатът е несигурен, като опозицията се радва само на малка преднина.

Поради сложните изборни правила в Грузия, окончателният състав на 150-местния парламент може да стане ясен едва в края на ноември. Парламентарните избори в Грузия се провеждат днес по смесена система: 120 от 150 депутати ще бъдат избрани пропорционално, а 30 – с мажоритарен вот. В изборите участват 48 партии и два блока. 3847 избирателни секции ще работят в деня на изборите, включително 52 извън пределите на страната.

Гласуването, което приключва в 16:00 ч. централно гринуичко време, ще бъде наблюдавано от международната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

Публикуването на предварителните резултати се очаква след полунощ. /БГНЕС