Грузия стартира транзитни полети между Русия и Европа

Грузинската авиокомпания Georgian Airways планира да стартира транзитни полети, свързващи Русия с европейски държави през Тбилиси, заяви основателят на авиокомпанията в интервю за руската медия RTVI.


Русия до голяма степен е откъсната от Европа, след като инвазията ѝ в Украйна накара Европейския съюз да забрани на руските авиокомпании да влизат в неговото въздушно пространство и обратно. Оттогава руснаците, пътуващи за Европа, и европейците, пътуващи за Русия, трябва да пътуват през градове като Истанбул, Дубай, Ереван и Белград.

Georgian Airways планира да извършва полети до Виена, Милано, Париж, Солун и Ларнака от 15 юни, заяви Тамаз Гаяшвили, основател на авиокомпанията.

Директните полети между Русия и Грузия бяха възобновени този месец след четиригодишна пауза.

Руските власти въведоха и 90-дневен безвизов режим за грузински граждани.

Възобновяването на полетите с Русия предизвика протести на опозицията в Грузия - страна, която през 2008 г. води кратка, но кървава война с Москва, в резултат на която руското военно присъствие продължава на 20% от територията ѝ.

Правителството на Грузия не се присъедини към международните санкции, с които Русия беше наказана за нахлуването в Украйна.

Но страната е ключово убежище за хиляди руснаци, които напуснаха страната си от февруари 2022 г. насам, за да избегнат политическо преследване или мобилизация. /БГНЕС