Грузия възражда закона за "чуждестранните агенти" година след протестите

Управляващата партия в Грузия заяви, че ще внесе отново в парламента репресивен законопроект, наподобяващ руския закон за "чуждестранните агенти", с намерението да приеме законодателството, което предизвика масови демонстрации миналата година, предаде АФП.


Изненадващото изявление на партията "Грузинска мечта" дойде малко повече от година, след като тя направи обратен завой и се отказа от законопроекта под натиска на десетки хиляди протестиращи в Тбилиси.

В изявление партията заяви, че е внесла отново законопроекта, който "ще бъде приет и на трите заседания до края на настоящата сесия" на парламента.

Предложението - осъдено от Европейския съюз, към който Тбилиси се стреми да се присъедини - ще бъде насочено срещу неправителствени организации, медийни организации и отделни журналисти, които получават чуждестранно финансиране. То копира закона на Кремъл за "чуждестранните агенти", който се използва за заглушаване на инакомислието.

Партията заяви, че е променила формулировката на закона, като заяви, че тези групи вече ще трябва да се регистрират като "организация, преследваща интересите на чужда сила", вместо като "агент на чуждо влияние".

Освен тази козметична промяна, "всички останали части на проектозакона остават непроменени", добави партията.

Терминът "чуждестранен агент" има конотации от съветската епоха, които предполагат, че такива хора са предатели и врагове на държавата.

Твърдо прозападният президент на Грузия Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с управляващата партия, осъди този ход като нанасящ вреда на грузинската демокрация и отклоняващ страната от европейския ѝ път.

"Европейският път на Грузия не може да бъде спрян... никой не може да върне миналото", заяви тя в социалните мрежи.

"Никакъв руски закон, нито каквато и да е друга деструктивна политика не може да попречи на една решителна нация да постигне целта си".

Няколко продемократични групи - които организираха миналогодишните протести - обявиха масови митинги срещу проектозакона.

"С всички налични средства ще се противопоставим на поредния сериозен опит за русификация на Грузия", заявиха те в съвместно изявление.

При протестите срещу законопроекта през март 2023 г. демонстрантите влязоха в сблъсък с полицията, която стреля с водно оръдие и сълзотворен газ срещу тълпите.

Този ход вероятно ще подхрани още повече дълбоките разделения в Грузия, чието ръководство е обвинявано в отстъпление от демокрацията и в следване на авторитарните тенденции на Москва.

Тогава Русия обвини западните държави, че подклаждат масови протести в Грузия.

Критиците обвиняват "Грузинска мечта", че е навредила на връзките с ЕС. Според проучванията на общественото мнение около 80 % от грузинците подкрепят присъединяването към блока.

Партията обаче настоява, че е ангажирана с кандидатурите на Грузия за членство в ЕС и НАТО, които са залегнали в конституцията на бившата съветска република. /БГНЕС