Гуайдо иска размразяване на 150 милиона долара от САЩ за ваксини

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо очаква да бъдат размразени 152 милиона долара в американски сметки за закупуване на коронавирусни ваксини чрез международния механизъм COVAX, работещ под егидата на Световната здравна организация (СЗО), съобщи агенция Блумбърг.

От агенцията отбелязаха, че ако парите бъдат размразени, това ще бъде най-голямото еднократно освобождаване на публични средства от чуждестранни сметки на венецуелската опозиция. Ако планът бъде приложен, около 97 милиона долара ще останат по замразените сметки на Каракас в САЩ. Агенцията припомня, че Гуайдо има право да размрази такива пари, тъй като американската страна го признава за временен държавен глава.

През януари тази година президентът на Венецуела Мадуро заяви, че властите на републиката са поискали от САЩ, Великобритания и страните от ЕС да размразят публичните средства за закупуване на ваксини срещу коронавируса, но са получили отказ. На 18 април той обяви, че правителството на Венецуела ще преведе 56 милиона долара тази седмица, за да получи лекарства чрез COVAX. Според Мадуро плащането е станало възможно поради факта, че централната банка на страната „е успяла да освободи част от блокираните средства“./БГНЕС, ТАСС

Каракас / Венецуела