Гуайдо се страхува да сподели същата съдба като Навални

Водещият венецуелски опозиционер Хуан Гуайдо се страхува, че ако се върне в родината си, "може да го сполети същата съдба" като Алексей Навални, визирайки хвърления в затвора руски политически дисидент, предаде АФП.


Гуайдо, който пристигна в САЩ миналия месец от Колумбия, направи тези коментари по време на форум в Центъра "Уилсън", мозъчен тръст във Вашингтон.

"Ако ме попитате дали мога да се върна утре във Венецуела, както направих през 2019 г. и 2020 г., или както направи Навални (в Русия), сигурен съм, че мога да срещна същата съдба" като него, каза Гуайдо.

Поддръжниците на венецуелския президент Николас Мадуро организираха протест по време на събитието, като прекъснаха форума със скандирания "Гуайдо е лъжец".

Гуайдо не е отбягван във Вашингтон, но звездата му падна от дните, когато беше признат от САЩ за законен лидер на Венецуела.

Макар че Гуайдо заяви, че има насрочени срещи с членове на Конгреса, говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател заяви пред репортери, че не знае за плановете на опозиционния политик да се срещне с администрацията на Байдън.

Гуайдо пристигна в Съединените щати, след като заяви, че е бил експулсиран от Колумбия - обвинение, което Богота отрича.

Гуайдо заяви пред Центъра "Уилсън", че съпругата и двете му дъщери са се присъединили към него в САЩ. Не стана ясно веднага дали той иска да получи убежище.

Официално на Гуайдо му е забранено да напуска Венецуела от 2019 г. насам и е обвинен от властите в държавна измяна.

Същата година Съединените щати и повече от 50 други държави признаха Гуайдо за лидер на Венецуела след оспорваните избори през 2018 г., въпреки че Мадуро остана на власт.

Гуайдо оглавяваше символично временно правителство от 2019 г. до януари тази година, когато то беше разпуснато от разпокъсаната венецуелска опозиция. /БГНЕС