Гуардиола: Няма друг стадион като „Анфийлд“

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола вярва, че няма друг стадион като този на Ливърпул – „Анфийлд“. Говорейки за драматичния колапс на Барселона в полуфиналите на Шампионска лига и загубата на каталунците с 0:4 след аванс от 3:0 преди реванша край река Мърси, испанският специалист заяви, че атмосферата в дома на Ливърпул е специална и кара големи отбори да изглеждат „малки“.

Гуардиола сподели, че атмосферата на "Анфийлд" кара големите отбори да се стъписват и да изглеждат като "малки".

Той напомни от своя личен опит в професионалната си треньорска кариера, когато допусна поражение с 0:3 от „червените“ в първия четвъртфинален сблъсък от Шампионската лига през 2018. „Мислех, че Барселона ще вкара гол на „Анфийлд“. И съм сигурен, че играчите на Валверде отлично осъзнаваха, че „Анфийлд“ е „Анфийлд“. Мотото „Това е Анфийлд“ не е просто рекламен трик“, сподели той за каталунския „Ара“. „Има нещо, което няма как да откриеш на друг стадион. Те отбелязват гол и в следващите пет минути чувстваш, че може да допуснеш нови четири. Чувстваш се „малък“ и съперникът буквално те доминира на терена. Всички анализирахме това, което се случи на Барселона. Хората ми се присмиваха, когато губехме с 3-0 след първите 15-20 минути в четвъртфинала. Това е велик стадион и една ръка, една засада, „Анфийлд“…следващата година ще бъде Ювентус с Маурицио Сари и Кристиано Роналдо“, добави испанският мениджър на Сити.

Гуардиола разкри още, че не подкрепя идеята за европейска Суперлига и настоя, че тя би „убила“ домашните първенства. „Трябва да ми обяснят за тази идея по-подробно, но като цяло не съм съгласен. Това ще убие домашните първенства. Ако Барса и Реал напуснат и не играят никога повече с Еспаньол, който ще гледа това? Ла Лига ще загине. В Англия действат много умно относно това. Мачовете от четвърта дивизия привличат голям брой зрители по трибуните. Англия няма да позволи есенцията на местния футбол да загине. Част от величието на Шампионската лига е, че не трябва да играеш мачове всяка неделя. Двубой в средата на седмицата ще направи турнира крайно неприемлив. Градското дерби между Барселона и Еспаньол е жизненоважен сблъсък в град Барселона. И колкото повече каталунски отбори играят в Ла Лига, толкова по-добре – нека не убиваме домашните първенства – никой не иска да гледа мач, в който тимовете нямат шанс да участват в Лига Европа“, завърши Пеп. /БГНЕС