Гуардиола: Влизането на Люис на почивката бе повратната точка срещу Челси

Пеп Гуардиола акцентира върху влизането в игра на 18-годишния талант Рико Люис като повратната точка за успеха на Манчестър Сити над Челси с 1:0 като гост. „Гражданите“ не играха на висота до почивката и имаха късмет да не изостанат в резултата, когато ударът на резервата Карни Чуквуемека срещна страничния стълб на Едерсон.

Но тийнейджърът Люис, който стартира в предишните два мача на шампионите във Висшата лига, бе вкаран за началото на второто полувреме, а Гуардиола се върна към формация с четирима в отбрана. Люис застана от дясно на защитата и не сбърка в нито един от 27-те си паса – той бе единственият играч с над 16 опита за пасове и 100% ефективност.

Пеп Гуардиола.

В последните мачове Рико има способността да прави съотборниците си по-добри. Има футболисти, които играят много добре за себе си, но Рико прави целия отбор по-силен, защото при всяко движение и действие, което прави, знае точно какво трябва да стори. Той играе на нивото, на което се представи срещу Челси за Купата на Лигата, срещу Лийдс, Ливърпул. Той промени мача“, похвали бранителя си испанският специалист.

Победата на „Стамфорд Бридж“ съкрати изоставането до върха на пет точки, но Гуардиола побърза да изчетка още веднъж лидера Арсенал, казвайки, че „топчиите“ са били впечатляващи в малкото срещи, които не взеха до момента. „Е, разликата можеше да е седем точки, или 10 или осем, но е пет. Трябва да гледаме себе си, но трябва да призная, по начина, по който играят, Арсенал заслужават да са на върха. Не става въпрос само за точките, а за това как играят. Дори при загубата от Манчестър Юнайтед и равенството с Нюкасъл, качеството и нивото им на игра бяха много високи“, завърши той.

Греъм Потър пое отговорност за проблемите на Челси и възнамерява „да мине през всяка буря“ след домакинското поражение от Манчестър Сити с 0:1. Шестата загуба през кампанията остави „сините“ на десет точки от топ 4, като лондончани са колкото близо до местата в зона Шампионска лига, толкова и до зоната на изпадащите. Съставът на Потър е с едва един успех в последните осем шампионатни мача, при четири поражения, и едва шест точки от 24 възможни.

Мениджърът на „сините“ имаше и малшанса двама негови играчи да се контузят рано-рано срещу Сити – Рахийм Стърлинг и Кристиан Пулишич, докато Мейсън Маунт получи травма на тренировка, но не пожела да потърси оправдание с травмите. „Когато се вземе всичко под внимание, момчетата дадоха всичко. Играхме борбено и с дух, имахме положения срещу топ отбор. С изключение на резултата, съм горд от играчите по отношение на себераздаване. Трудно е в момента, трябва да призная. Трябва да сме задружни“, започна той за Sky Sports.

Греъм Потър.

Списъкът с контузени играчи възпрепятства отбора да достигне своя потенциал, но Потър бе категоричен: „Не можем да се оплакваме от това. Просто трябва да свикнем и да се справим. Играчите, които бяха на терена, се раздадоха максимално и изпълниха указанията. Имаше качество, дух и положения. Манчестър Сити не ти дава много ситуации, но мисля, че извлякохме нещо от срещата“.

Винаги трябва да поемеш отговорност и когато не играеш добре, искаш да се подобриш. Но се надяваш, че хората виждат целия контекст, позицията, в която се намираме и това, с което трябва да се справим, но същевременно емоциите са големи, трябва да се опиташ да минеш през бурята и да останеш на земята“, завърши Потър. Челси отново се изправя срещу Сити, но този път за ФА Къп в неделя, преди да изиграе четири лондонски дербита в следващите си пет мача във Висшата лига – единственото изключение е гостуването на Ливърпул. /БГНЕС