Гуардиола за Суперлигата: Това не е спорт

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола разкритикува затворения формат на предложената европейска Суперлига, казвайки, че „не е спорт“, ако успехът е гарантиран.

Гуардиола е категорично против плановете за Суперлига.

Сити са един от 12-те клуба, които се подписаха зад предложението, заедно с Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал, Тотнъм, Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Ювентус, Интер и Милан. Суперлигата ще гарантира място за 12-те клуба-основатели (плюс още три поканени отбора преди дебютното му издание) всяка година, премахвайки несигурността от класиране и рисковете за загуба на допълнителни приходи от евентуално неучастие.

Не е спорт, когато връзката между усилие и награда не съществува. Не е спорт, когато успехът е вече гарантиран, не е спорт, когато няма значение, ако губиш. Не е справедливо, когато един отбор се бори, бори, бори, изкачи се на върха и след това не може да се класира, защото успехът е вече гарантиран само за няколко клуба. Хората казват, 15 клуба могат да участват в този турнир, но какво се случва, ако тези 15 нямат добър сезон и са там. Това не е спорт“, каза наставникът на „гражданите“. Испанският специалист каза, че той и останалите мениджъри на замесените клубове са били поставени в „неудобна“ позиция да са изправени пред пресконференции, преди собствениците на въпросните клубове да им обяснят в детайли плановете за новата лига.

Един от бившите клубове на Гуардиола Барселона също е част от проекта, докато бившият му работодател Байерн Мюнхен отхвърли плановете. И той постави под въпрос причината за избирането на 12-те клуба в Суперлигата, като Сити, Арсенал и Тотнъм попадат в нея без да имат трофей от Шампионска лига, докато четирикратният европейски клубен шампион Аякс не е сред отборите в нея. „Те имат дълга и задължението да обяснят възможно най-скоро избора си. Защо Аякс, който има четири трофея от Шампионска лига, не е там? Трябва да ни обяснят причините“, завърши той. /БГНЕС