Густаво Петро се закле като първи ляв президент на Колумбия

Густаво Петро положи клетва като първия ляв президент на Колумбия пред стотици хиляди души, дощли на церемонията по встъпването му в длъжност в Богота.

Густаво Петро, президент на Колумбия

"Кълна се в Бога и обещавам на народа, че ще прилагам вярно конституцията и законите на Колумбия", заяви 62-годишният бивш партизанин и някогашен кмет.

Бившият 62-годишен сенатор поема поста от крайно непопулярния Иван Дуке за четиригодишен мандат, през който ще се ползва с подкрепата на лявото мнозинство в Конгреса.

Трудно извоюваната победа на Петро на изборите през юни вкара Колумбия, която дълго време беше управлявана от консервативен елит, в разширяващата се лява среда в Латинска Америка, която може да се затвърди през октомври с вероятната победа на Луис Инасио Лула да Силва в Бразилия.

На церемония в Богота в навечерието на встъпването си в длъжност Петро заяви, че правителството му ще се стреми да "донесе на Колумбия това, което тя не е имала от векове, а именно спокойствие и мир".

"Започва едно правителство, което ще се бори за екологична справедливост", добави той.

По време на предизборната кампания Петро обеща да повиши данъците за богатите, да инвестира в здравеопазването и образованието и да реформира полицията след бруталното потушаване на протестите срещу неравенството миналата година, което беше осъдено от международната общност, съобщи АФП.

Той обеща да преустанови проучванията за нефт, да насърчава чистата енергия и да възобнови дипломатическите и търговските отношения с правителството на Николас Мадуро във Венецуела, прекъснати от 2019 г.

Петро започва от "завидна позиция, с голямо мнозинство в Конгреса, а по отношение на улицата - с подкрепа, каквато нито едно правителство не е имало през последните години", заяви пред АФП анализаторът Хорхе Рестрепо от Ресурсния център за анализ на конфликти (Cerac).

Президентството на Петро е историческо и в друг смисъл: до него ще бъде първата в историята афро-колумбийска жена вицепрезидент на страната - 40-годишната активистка за защита на околната среда и правата на жените Франсия Маркес.

Двамата ще се борят с икономиката, която се разклаща от пандемията от коронавирус, с рязкото нарастване на насилието и с дълбоко вкоренения гняв срещу политическата върхушка, който достигна кулминацията си в миналогодишните протести.

Почти 40 % от 50-милионното население на Колумбия живее в бедност, а 11,7 % са безработни.

През юли инфлацията достигна 10,2 % на годишна база./БГНЕС, АФП

Богота / Колумбия