Гутериш: Да сключим мирен пакт с природата

Правителствата се събират днес в Монреал под егидата на ООН, за да договорят цели и план за спиране на тенденцията за изчезване на природата. "Човечеството се е превърнало в оръжие за масово унищожение", предупреди ръководителят на ООН в началото на среща на високо равнище за природата в Канада, известна като СОР-15. "Време е да сключим мирен договор с природата", добави той.

Биоразнообразието е съвкупността от всички живи същества на планетата и начинът, по който те са свързани в сложна мрежа от живот, на която разчитаме за храна, чист въздух и вода.

В Монреал близо 200 държави ще се опитат да се споразумеят за начина, по който светът да се насочи към възстановяване на природата до края на десетилетието.

Залогът е голям, тъй като срещата на върха COP15 на ООН се разглежда като шанс да се направи за биоразнообразието това, което Парижкото споразумение направи за борбата с изменението на климата.

Двата въпроса са взаимосвързани, като съществува сериозно предупреждение, че ако не се постигне добър резултат по отношение на опазването на природата, борбата с изменението на климата ще бъде много по-трудна.

"Идеята за биоразнообразието може да бъде доста сложна за хората, но в основата си става въпрос за природата", каза д-р Абигейл Ентуистъл от природозащитната организация Fauna and Flora International.

"Не сме били толкова добри в разпространяването на посланието за това какъв е залогът и колко спешна е ситуацията".

Някои от основните амбиции на бъдещото споразумение включват:

- Намаляване на риска от изчезване на повече от един милион вида

- Опазване на 30 % от сушата и морето

- Премахване на държавните субсидии за милиарди долари, които вредят на околната среда

- Възстановяване на деградиралите екосистеми

Няколко въпроса заплашват да провалят преговорите, включително финансирането на плана и дебатите за това как да се защити природата, без да се рискува създаването на "хартиени паркове" или "местности-призраци", които са защитени само на хартия и от които са изключени коренното население и местните общности./БГНЕС, Би Би Си

Монреал / Канада