Гутериш: Движим се към катастрофа

Светът се движи към катастрофа, произтичаща от изменението на климата, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и определи глобалната реакция като крайно недостатъчна, предаде АФП.


Настоящата политика в областта на климата ще доведе до повишаване на средните температури с 2,8 °C над прединдустриалния период до края на века, което е почти два пъти повече от целта на ООН от 1,5 °C, заяви Гутериш.

"Това означава катастрофа. Въпреки това колективният отговор остава плачевен", заяви Гутериш на пресконференция.

"Вървим към катастрофата с широко отворени очи - с твърде много хора, готови да заложат всичко на доброжелателно мислене, недоказани технологии и решения със сребърни куршуми. Време е да се събудим и да направим крачка напред", каза ръководителят на ООН.

Той заяви, че индустрията за изкопаеми горива трябва да предприеме не просто преход, а пълна трансформация, като се насочи към чиста енергия "и се отдалечи от продукт, несъвместим с човешкото оцеляване".

Гутериш добави: "Страните са далеч от пътя на изпълнение на обещанията и ангажиментите в областта на климата. Виждам липса на амбиция. Липса на доверие. Липса на подкрепа. Липса на сътрудничество. И множество проблеми, свързани с яснотата и надеждността." /БГНЕС