Гутериш: Газа е изправена пред „лавина от човешко страдание“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че Газа е изправена пред "безпрецедентна лавина от човешко страдание" поради липсата на храна, вода и енергия по време на израелските бомбардировки в отговор на атаката на "Хамас" на 7 октомври.


„Повтарям призива си за хуманитарно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и доставка на животоспасяващи доставки“, каза Антонио Гутериш, предаде АФП.

„Мизерията нараства с всяка минута. Без фундаментална промяна хората в Газа ще се изправят пред безпрецедентна лавина от човешко страдание“, добави генералният секретар на ООН.

По-рано ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци каза, че "много повече ще умрат" в резултат на израелската обсада.

Филип Лазарини предупреди на пресконференция, че основните услуги в Газа се „разпадат“, като лекарствата, храната и водата са на изчерпване.

"Докато говорим, хората в Газа умират. Умират само от бомби и удари. Скоро много повече ще умрат от последиците от обсадата, наложена на ивицата Газа", добави той. /БГНЕС