Гутериш: Израелските заселвания на палестинска територия трябва да спрат

Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за прекратяване изграждането на израелски селища в окупираните палестински територии.

През последните седмици дясното правителство на Израел е подложено на остра международна критика, включително от страна на САЩ, заради решението да даде разрешение със задна дата за множество селищни аванпостове в окупирания Западен бряг и за строеж на нови жилища.

В понеделник 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН изразиха "безпокойство" от плановете.

"Всяко ново селище е още една преграда по пътя към мира", заяви ръководителят на ООН пред Комитета за упражняване на неотменимите права на палестинския народ.

"Цялата заселническа дейност е незаконна съгласно международното право. Тя трябва да спре", заяви Гутериш и добави, че "подстрекаването към насилие е задънена улица. Нищо не оправдава тероризма."

"Нашият непосредствен приоритет трябва да бъде предотвратяването на по-нататъшна ескалация, намаляването на напрежението и възстановяването на спокойствието", каза той.

Гутериш отбеляза, че "ситуацията в окупираните палестински територии е най-взривоопасната от години насам".

Часове преди речта на Гутериш израелски войници убиха 10 палестинци при нахлуване в окупирания град Наблус на Западния бряг, а повече от 80 души бяха ранени, според палестинското министерство на здравеопазването.

Израелските военни заявиха, че набегът е бил насочен към укриващи се заподозрени бойци.

Други 10 души бяха убити при нахлуването на израелската армия в град Дженин миналия месец - най-смъртоносната операция на Западния бряг поне от 2005 г. насам.

От началото на тази година израелско-палестинският конфликт е отнел живота на 59 възрастни и деца палестинци, включително бойци и цивилни.

За същия период са убити 9 израелски цивилни, включително 3 деца, един украински гражданин и един полицай, сочи равносметка на АФП, базирана на официални източници от двете страни.

Израел окупира палестинската територия от Шестдневната война през 1967 г..

Миналата година беше най-смъртоносната на територията, откакто ООН започна да проследява жертвите през 2005 г. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ