Гутериш призова за изпращане на военни и полицейски сили в Хаити

Генералният секретар на Организацията на обединените нации отново призова в писмо за разполагане на многонационални сили в Хаити. Гутериш предлага да бъдат изпратени както полицейски, така и военни части.


"Продължавам да призовавам държавите-членки да разположат многонационални сили, които не са част от ООН, съставени от полицейски специални сили и военни поддържащи части", пише генералният секретар Антониу Гутериш в писмо до Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш и министър-председателят на Хаити Ариел Анри от месеци молят за разполагане на сили в карибската държава, която е потънала в усложняваща се хуманитарна и политическа криза и криза на сигурността, които са претоварили слабото ѝ правителство и сили за сигурност.

Много държави се колебаят дали да се намесят, отчасти от страх да не се окажат в кърваво блато.

В края на юли обаче Кения обяви, че е готова да оглави многонационална полицейска интервенция за обучение и подпомагане на хаитянската полиция, като Найроби обеща 1000 служители.

Мисията ще трябва да получи зелена светлина от Съвета за сигурност, въпреки че няма да се разполага под флага на ООН.

В писмото си Гутериш приветства решението на Кения, заявявайки, че разполагането на мисията е "спешно необходимо".

Той отбеляза също така подкрепата на предложената кенийска мисия от страна на Бахамските острови и Ямайка, както и "изявленията на Антигуа и Барбуда да обмислят участие".


"Надяваме се, че и други държави ще се включат с подходящ персонал и съоръжения, както и че ще накараме Съвета за сигурност също да придвижи напред препоръките, които генералният секретар даде сега", заяви говорителят на Гутериш Фархан Хак.

Съединените щати, които в момента председателстват Съвета на ротационен принцип, обещаха средства в подкрепа на разполагането и заедно с Еквадор настояха за разрешаването му.

В най-бедната държава в Западното полукълбо не са провеждани избори от 2016 г. насам.

"Справянето със ситуацията със сигурността в Хаити изисква редица принудителни мерки за правоприлагане, включително активна употреба на сила при целенасочени полицейски операции срещу тежко въоръжени банди", се казва в писмото на Гутериш.

Самият Гутериш призова за създаване на сили, които да не са част от ООН.

Мироопазваща мисия на ООН действаше в Хаити от 2004 г. до 2017 г., но изпадна в немилост, след като епидемия от холера, причинена от заразени служители на ООН, отне живота на хиляди хора.

Бандите контролират около 80 % от столицата на Хаити Порт-о-Пренс, а насилствените престъпления, включително отвличания с цел откуп, кражби на коли, изнасилвания и въоръжени грабежи, са често срещани. /БГНЕС