Гутериш с критики към "алчността" на големите петролни и газови компании

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди "алчността" на големите петролни и газови компании, които реализират "скандални" печалби на гърба на някои от най-бедните хора в света, съобщи Евронюз.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш заяви, че кризата е причинена от нахлуването на Русия в Украйна, и призова националните правителства да обложат с данък огромните печалби на компаниите.

"Истината е, че сме свидетели на тези прекомерни, възмутителни печалби от петролната и газовата промишленост в момент, когато всички ние губим пари", заяви Гутериш на пресконференция по повод публикуването на третия доклад на ООН за глобалните последици от нахлуването на Русия в Украйна.

"Неморално е, че петролните и газовите компании реализират рекордни печалби от тази енергийна криза на гърба на най-бедните хора и общности, при това с огромни разходи за климата.

Затова "призовавам всички правителства да обложат с данък тези прекомерни печалби и да използват тези средства за подпомагане на най-уязвимите в тези трудни времена", добави той, като настоя, че подобен ход несъмнено ще бъде "популярен".

Гутериш изчисли, че през първото тримесечие на 2022 г. големите петролни и газови компании ще реализират печалби в размер на около 100 млрд. долара. С повишаването на цените на нефт и газа BP, ExxonMobile, Chevron, Shell и TotalEnergies също обявиха огромни печалби за второто тримесечие.

"Тази нелепа алчност наказва най-бедните и най-уязвимите, като същевременно унищожава единствения ни общ дом - планетата", заяви Гутериш.

След предишната оценка през юни "последиците от кризата на покупателната способност се усещат все по-дълбоко и широко в целия свят", се казва в доклада.

В него се посочва, че до края на 2022 г. в резултат на войната 345 млн. души в 82 държави може да се окажат в ситуация на продоволствена несигурност, което е с 47 млн. повече.

"Много развиващи се страни са потънали в дългове, нямат достъп до финансиране, борят се да се възстановят от пандемията Ковид-19 и може да се окажат на ръба на пропастта", предупреди Гутериш, като отбеляза "предупредителните знаци за вълна от икономически, социални и политически сътресения, които няма да пощадят нито една страна".

В този контекст докладът, който се фокусира върху "голямата енергийна криза", призовава правителствата да идентифицират най-уязвимите групи от населението и да им осигурят "достъпна" енергия.

За да се преодолее тази криза, без да се застрашават ангажиментите за ограничаване на глобалното затопляне, последният доклад на ООН призовава правителствата да предприемат мерки за намаляване на търсенето на енергия, включително намаляване на отоплението и климатизацията, намаляване на пътуванията със самолет, обновяване на сградите и ускоряване на развитието на възобновяемата енергия. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ