Гутериш: Съветът за сигурност е "заседнал във времето"

В Уганда Ръководителят на ООН призова за "спешни реформи" на мултинационалните институции.

На 21 януари генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за преразглеждане на международните институции, като заяви, че те "вече не отговарят на предназначението си".

"От Съвета за сигурност на ООН до системата Бретън Уудс, глобалните институции отразяват света, който ги е изградил преди 80 години, когато много африкански страни все още са били колонизирани. Те вече не отговарят на предназначението си", заяви Гутериш, докато разговаряше с репортери по време на третата среща на върха на Групата на 77-те в Кампала, столицата на Уганда.

Той заяви, че Съветът за сигурност е "заседнал във времето", като се аргументира, че "как можем да приемем, че в него все още няма нито един африкански постоянен член?"

"Световната финансова система е остаряла, нефункционална и несправедлива. През септември тази година ООН ще свика Срещата на върха на бъдещето, като ще се съсредоточи върху обновяването на тези институции, така че те да съответстват на днешния свят и да отговарят на днешните предизвикателства - а именно жизненоважните интереси на развиващите се страни", заяви ръководителят на ООН.

Коментирайки ситуацията в Газа, където израелските бомбардировки са отнели живота на повече от 25 000 души след офанзивата на Хамас на 7 октомври, Гутериш заяви, че "няма да се откажа да призовавам за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня", което е "единственият начин да се сложи край на този кошмар за цивилните в Газа, да се улесни освобождаването на всички заложници и да се предотврати обхващането на целия регион от конфликта".

"Отказът да се приеме решението за две държави за Израел и палестинците и отричането на правото на държавност на палестинския народ са неприемливи", повтори той./БГНЕС