Гутериш: Всяко безразборно нападение срещу цивилни и медийни структури нарушава международното право

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е "шокиран" от цивилните жертви в Газа и "дълбоко потресен" от нападението на Израел върху сграда, в която се помещават международни медийни офиси, заяви неговия прес-секретар Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

Декларациите идват, след нанесените от Израел въздушни удари срещу ивицата Газа, при които загинаха 10 членове на едно семейство и бе разрушена 13-етажна сграда, в която се помещаваха световни медии като „Ал Джазира“ и „Асошиейтед прес“

Атаката бе в резултат на ескалацията на напрежението, което принуди Съвета за сигурност на ООН да свика спешно заседание, за да отговори на сблъсъците в Израел и Газа.

Гутериш също е "сериозно притеснен" от разрушаването на сграда в град Газа, в която се помещават офисите на няколко международни медийни организации, както и жилища на цивилни граждани.

Сред тези медии е и американската информационна агенция „Асошиейтед прес“, чийто директор Гари Пруит заяви в изявление днес, че "е избегната ужасна загуба на живот чрез евакуация на работниците навреме".

Срутването на кулата Ал Джалаа, където бяха разположени и офисите на мрежата и на „Ал Джазира“ и други медии, бе заснета на живо от множество международни телевизионни мрежи, включително тези, които до днес излъчваха от там.

Според израелската армия, сградата "съдържа военни активи, принадлежащи на военното разузнаване" на ислямисткото движение „Хамас“.

"Генералният секретар напомня на всички страни, че всяко безразборно нападение срещу цивилни и медийни структури нарушава международното право и трябва да се избягва на всяка цена", каза още Дюжарик в изявлението. / БГНЕС

Ню Йорк / САЩ