Гуверньорът на БНБ става „Доктор хонорис кауза“ на УНСС

Управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Тържествената церемония ще се случи във вторник, 5 декември, в присъствието на председателя на Народното събрание Росен Желязков и на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Пол Хилбрес.

Гуверньорът на БНБ е възпитаник на УНСС, а присъждането на почетното звание идва след единодушно решение на Академичния съвет на висшето учебно заведение. Предложението е от декана на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Румен Брусарски.

Почетното научно звание се присъжда заради заслугите на Димитър Радев като световно признат икономист и експерт в управлението на публичните финанси, за значителния му принос за издигане авторитета на УНСС като изследователски и образователен център с национално и международно значение и за утвърждаването на авторитета на Българската народна банка, стабилизиране на банковия сектор и развитие на финансовата система на Република България.

Димитър Радев е български икономист, управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г. Избран е от 49-ото Народно събрание за втори шестгодишен мандат, считано от 18 юли тази година.

Той е магистър по икономика от УНСС, в специалност „Финанси и кредит“. Специализирал е в Института по външни отношения на Джорджтаунския университет, Вашингтон (1994).

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър в шест правителства след 1991 г. Работи 14 години като съветник в Международния валутен фонд (МВФ), ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни от Европа, Близкия изток, Централна Азия и Африка. /БГНЕС