Гвоздейков: Няма притеснения за обществените поръчки, парите по ПВУ няма да бъдат загубени

“Няма притеснения относно обявените обществени поръчки за покупка на подвижен състав. Парите по ПВУ няма да бъдат загубени”. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, предаде репортер на БГНЕС.


“Към момента обществената поръчка за доставка на маневрени автомобили е приключила, другата за двуетажните влакове бе обжалвана в КЗК, но тя отхвърли искането за спиране на процедурата. Към момента очакваме тя да бъде възобновена. Притеснения няма, абсолютно в график сме и няма опасност от загуба на пари по ПВУ”, каза още министърът.

Относно Български пощи министърът на транспорта коментира, че днес е имал среща с финансови министър, на която се е одобрил планът за преструктуриране. “Ако кажа, че няма проблем в пощите не е коректно. Проблем има и ние полагаме усилия те да бъдат решавани. Трябва да бъдат измислени начини, в които да се вадят повече пари и така да се решават финансовите проблеми”, поясни Гвоздейков.

Заместник-министърът на транспорта Григори Григоров уточни, че планът за преструктуриране на експертно ниво се очаква да бъде разгледан до края на 2023г. “В началото на следващата те го представят на еврокомисарите, но няма очакване това да отнеме повече от 3-4 месеци. В тази връзка сме поискали удължаване на заема от 50 млн. до юли месец, предприемаме и други мерки за рефинансиране”, коментира заместник-министърът. /БГНЕС