Хакнаха базата данни на банка Capital One , известна с бизнеса си с кредитни карти

Личните данни на около 106 милиона лица в САЩ и Канада са били откраднати от хакер, пробил системата за защита на Capital One, разкри компанията.

Съобщението дойде, след като предполагаемият хакер беше арестуван.

Според Capital One данните включват имена, адреси и телефонни номера на хората, които са кандидатствали за продуктите му, свързани с кредити, информира Би Би Си.

Но хакерът не е получил достъп до номера на сметките за кредитни карти, съобщават от компанията.

Capital One каза в изявление, публикувано в понеделник, че са засегнати приблизително 100 милиона души в САЩ и 6 милиона в Канада.

В изявлението се добавя, че в САЩ са компрометирани около 140 000 номера на социални осигуровки и 80 000 свързани номера на банкови сметки.

В Канада бяха компрометирани и около един милион номера на социални осигуровки, принадлежащи на клиенти на кредитни карти Capital One.

Capital One заяви, че хакерът е успял да "използва" уязвимост на конфигурацията в инфраструктурата на компанията.

Те добавиха, че е малко вероятно информацията да е била използвана за измама, но те ще продължат да разследват нарушението.

Хакерът успя да получи лична информация от кандидатите за кредитни карти, включително кредитни резултати, лимити, салда, история на плащанията и информация за контакт.

Ричард Д. Феърбанк, председател и изпълнителен директор на компанията, заяви: „Докато съм благодарен, че извършителят е бил хванат, но и дълбоко съжалявам за случилото се. Искрено се извинявам за разбираемото притеснение, което този инцидент трябва да е предизвикал у засегнатите и съм ангажиран да поправя ситуацията."

Capital One ще уведоми засегнатите и ще им предостави безплатен мониторинг на кредита и защита на идентичността им./БГНЕС